Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Casa Memorială Al. Vlahuță de la Agapia

Ajungând la Mănăstirea Agapia mi-am adus aminte că în 2003 am vizitat și Casa Memorială Al Vlahuță. Îmi aduceam perfect aminte cum am mers pe o străduță străjuită de case mănăstirești, am urcat o pantă lină și am ajuns la poarta casei. Aici o curte plină cu flori și foarte mulți turiști. De data aceasta totul la fel mai puțin turiștii. Eram singurii vizitatori al Casei Memoriale. În schimb am găsit aici o măicuță tare volubilă, ne-a oferit multe informații prețioase. Se plângea și dânsa de numărul foarte mic de turiști deși era mijloc de iulie. Noi ne-am bucurat că astfel am putut pune întrebări și am primit răspunsuri.

Casa de la Agapia nu este casa în care s-a născut și copilărit Vlahuță. A ajuns aici datorită surorii sale Elisabeta Străjescu care rămasă văduvă a luat calea monahală și s-a stabilit la mănăstirea Agapia. Peste ani se călugăresc atât părinții scriitorului cât și unul din frații săi mai mici.

Maica Elisabeta construiește o casă mică cu cerdac în apropierea mănăstirii unde locuiește împreună cu mama sa. Casa devine casă de odihnă pentru Al. Vlahuță care vine aici în zilele de vară însoțit adeseori de prieteni, precum Nicolae Grigorescu, Garabet Ibrăileanu, Ion Luca Caragiale, Delavrancea, Octavian Goga, Constantin Stere sau George Coșbuc.

Căsuța de la Agapia (construită din lemn în anul 1885) era formată din două camere cu mobilier masiv, sumbru, decorate în stil tradițional cu carpete, covoare și așternuturi brodate sau țesute, scaune cu tapițerie în culori vii, dar și cu obiecte de odinioară: bufet vechi cu oglindă, paturi cu tăblii înalte, soba albă, icoane, lămpi, ceas cu pendulă, tablouri vechi.

Peste ani Vlahuță mărește casa ridicată de sora sa, adăugând o cameră mare cu ferestre largi care va deveni salon literar.

Aici sunt păstrate obiecte personale ale scriitorului și familiei (fotografii, tablouri, cărți, scrisori, manuscrise, haine și obiecte personale sau de familie, porțelanuri și cristale)

Al. Vlahuță cu familia și multe fotografii cu fiica sa Margareta

Așezarea casei pe panta dealului în mijlocul naturii face să pară caldă și primitoare, așa cum trebuie să fie orice loc în care au trăit și creat oamenii iluștrii ai neamului românesc.

Este un loc unde ai putea petrece câteva zile acompaniat de liniștea din jur perturbată doar de ciripitul păsărelelor.

Casa memorială este administrată de către Mănăstirea Agapia și se poate vizita zilnic cu excepția zilei de luni. Casa este deschisă aproape toată ziua, biletul de intrare costând o sumă modică (5 lei)

Măicuța care ne-a întâmpinat la intrare ne-a spus că se organizează și astăzi cenacluri literare pe pridvorul casei.

10 august 2022 - Posted by | Turism | , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: