Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Mănăstirea Govora

La Govora am fost de nenumărate ori în drum spre București sau la întoarcere. Este o stațiune care ne place, este curată, cu mult verde și multă culoare. La intersecția spre Govora este un indicator care mi-a atras atenția de multă vreme, Mănăstirea Govora, 1 km. Mergem s-o vedem și nu regret de loc.

Mănăstire de maici, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, Mănăstirea Govora este amplasata la poalele dealului Coșul Mare, pe raza comunei Mihăiești, la 6 km de Băile Govora și la 18 km de Râmnicu Vâlcea.

Așezământul monahal de la Govora se numără printre cele mai vechi din țară, fiind ridicat parțial în secolul al XIV-lea și al XV-lea, sub domnia lui Vlad Dracul. În 1440 a fost distrusa de boierul Albu cel Mare în perioada domniei lui Vlad Țepeș, ca între anii 1492-1496, sa fie refăcută de Vlad Călugărul și Radu cel Mare. Intre anii 1640-1645, domnitorul Matei Basarab face mănăstirii o reparație totală în vederea instalării tiparniței dăruită de mitropolitul Petru Movila de la Kiev. Prin porunca și cu cheltuiala voievodului și cu osteneala egumenului Meletie Macedoneanul a fost întemeiată prima tipografie din zonă.

În timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu, în perioada anilor 1710-1711, mănăstirea a fost restaurată și extinsă. Trapeza i-a fost adăugată în 1775, iar clopotnița, clădirile de pe latura stângă și de pe latura nordica au fost ridicate la începutul secolului al XVIII-lea, cu unele modificări în secolul următor.

Cutremurele din 1940, 1977 și 1986 au adus mari prejudicii lăcașului de cult. Întregul ansamblu a fost renovat între anii 1957-1969, ultima reparație făcându-se în perioada 1986-1988.

Mănăstirea Govora rămâne în istorie ca fiind gazda primei tipărituri în limba română – Pravila de la Govora – după tipăriturile din Ardeal ale lui Coresi. Încăperile în care a funcționat vechea tipografie mai exista și astăzi.

Sursa acestei mici istorioare am preluat-o de aici.

De la intrare m-a fascinat un ghiveci mare de flori poziționat pe o scară ce duce la chiliile maicilor. Am aflat de la o măicuță că este Floare de hârtie.

O minunăție, ce mai. Nu puteam să-mi dezlipesc privirea de la ea. În plus mulți cactuși înfloriți și unul uriaș doar cu boboci.

Tare mi-aș fi dorit să-i văd multele flori, cu siguranță sunt spectaculoase.

Alte flori multicolore întregeau paleta coloristică.

Da, mi-a plăcut și poate vom reveni.

Publicitate

22 august 2022 - Posted by | Manastirea Govora | , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: