Casa Cartianu

De foarte multe ori când mergem sau venim de la Tg Jiu, preferăm un drum mai puțin circulat prin satul Turcinești. Mereu am văzut indicator spre Casa Cartianu dar până în vara aceasta nu am reușit să ajungem să vedem ce este acolo, deși aflasem că este o culă vizitabilă. Deci am poposit în fața unei pensiuni cu același nume și o dnă foarte volubilă ne-a întrebat dacă vrem să vedem Casa muzeu. Bineînțeles pentru asta venisem! Am așteptat puțin, am fost serviți cu mere din pomii încărcați cu zemoasele fructe, am admirat un castan comestibil după care doamna (aveam să aflam că este strănepoata prin alianță a familiei Cartianu).
Conform prezentării, casa a fost construită la sfârșitul secolului al XVIII – lea, fiind deținută de către familia Cartianu. În anul 1817, Pătru Cartianu a ctitorit în localitate o biserică din zid.



În timpul revoluției din anul 1821, Tudor Vladimirescu și-a adunat o ceată de panduri, pe care i-a pus sub comanda ceaușului Cartianu. Construcția din cărămidă cu ziduri groase poate fi considerată un gen intermediar între casă și culă. Clădirea este dispusă pe trei nivele, nota de unicitate fiind dată de pridvoare de influenta albaneza, construite după 1821 pe toate laturile, dar și de scările exterioare de acces care realizează legătura pe verticală.

La primul etaj există în fața camerelor o galerie pe arcade de zid, în timp ce la ultimul etaj se află un cerdac perimetral cu stâlpi de lemn și parapet din lemn. Acoperișul este cu streașină largă în patru ape și cu învelitoare din șindrilă.






Au călcat pragul casei-cula Cartianu regele Carol al II-lea, Gheorghe Tăttărescu, Barbu Ștefănescu- Delavrancea. Aici funcționează astăzi un muzeu al costumului popular gorjean, clădirea fiind înscrisă pe Lista monumentelor istorice de valoare națională excepțională.



La mijlocul secolului XX, casa a suferit numeroase degradări astfel că în anul 1974, ultimii proprietari, Tudor N. Cartianu și Maria T. Cartianu, au vândut-o Muzeului Județean Gorj.









În anii ce au urmat au avut loc importante lucrări de restaurare. Astăzi casa este folosită ca muzeu. Ceea ce m-a impresionat cel mai mult este un album în care pe fiecare filă este aplicată o mostră de detaliu costum popular.
Aici doar câteva












A fost o prezentare cu lux de amănunte, deosebit de plăcuta, pe măsura obiectivului vizitat.

Am sfătuit-o pe dna Maria Cartianu să înregistreze prezentarea amplă, nu se știe pe viitor dacă descendenții vor mai putea relata în amănunt istoria casei muzeu.
Niciun comentariu până acum.
Lasă un răspuns