Râpa Roșie – Sebeș

Râpa Roșie, o rezervație naturală unică în țară, denumită popular și ”micul canion al României” se află aproape de orașul Sebeș (cca 3 km) în județul Alba. Accesul se face din orașul Sebeș, pe drumul județean DJ106 spre comuna Daia Română. Atenție, drumul este pietruit dar destul de bun. Râpa Roșie este formată dintr-o alternanță a argilelor roșii cu gresii cenușii. Este vorba de o prăbușire de soluri în continuă schimbare. Cea mai înaltă culme a Râpei Roșii trece de 500 de metri și oferă o panoramă spectaculoasă.
Este singura rezervație de acest gen din România, formațiunile sale putând fi comparate cu cele întâlnite în Marele Canion al fluviului Colorado din SUA. Un perete imens, aproape vertical, cu aspectul unei orgi uriașe, lasă impresia unui monument ancestral ruinat.



Apele au săpat în rezervație, în jur de 60 de milioane de ani, cute adânci, dând naștere unor coloane numite ”piramide coafate”. La baza versantului, torenții au clădit conuri de dejecție, care își modifică aspectul și dimensiunile în urma ploilor mai abundente.



Deasupra coloanelor, se văd pajiști verzi și pomi care împreună cu pata de culoare roșiatică dau impresia de ceva ireal. Pentru a ajunge în zona centrală de unde se pot vedea cel mai bine detaliile trebuie urmată o potecă ce trece peste o vale de torent, destul de greu accesibilă.



Dar formațiunile se pot observa și urcând un mic deal din partea dreaptă, ceea ce am făcut și eu.
Sursă de informare
Pe aici va trece și drumul Via Transilvanica, un traseu de drumeții tematice din România, cu o lungime totală de 1.262 de kilometri, care începe la Putna, Suceava, străbate 10 județe și se termină la Drobeta Turnu‑Severin.



Drumul promovează diversitatea culturală, etnică, istorică și naturală a Transilvaniei, Bucovinei și Banatului montan.
Niciun comentariu până acum.
Lasă un răspuns