Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Casa memorială Horea

Mai sus de localitatea Albac, în comuna Horea, în inima Apusenilor, se află satul Fericet. Un cătun aruncat pe vârf de munte (1050 m) unde se ajunge pe un drum asfaltat dar îngust, trebuie să ai mare grijă să nu dai bot în bot cu altă mașină.

Este o zonă de poveste parcă încremenită în timp și spațiu. O zonă unde nu am văzut nici țipenie de om, unde vaca și calul paște pe vârful dealului, unde casele împrăștiate pe dealuri sunt făcute din lemn de frasin, unde peisajul este de vis. Iar dacă ai parte și de cer senin, cu atât mai frumos.

Pe una dintre aceste culmi s-a născut Vasile Ursu Nicola, cunoscut ca Horea, unul dintre conducătorii răscoalei țărănești de la 1784 din Transilvania. Mulți spun că el ar fi fost artizanul acestei răscoale.

Casa în care a crescut și a locuit acum nu mai este. Autoritățile au ridicat un monument pe acel loc, iar la 20 metri mai spre deal se poate vizita Casa Memorială Horea cât și Frasinul lui Horea, copac despre care se spune că ar fi fost plantat chiar de către acesta.

Dacă treci prin Apuseni și vrei să dai timpul înapoi atunci trebuie neapărat să urci dealul spre aceste cătune.

A fost o experiență interesantă nu atât pentru copia casei în care s-a născut Horea cât mai ales pentru peisajul minunat datorat soarelui apărut de nicăieri și ceața alunecată peste cătune.

Publicitate

2 octombrie 2022 - Posted by | Tinutul Apusenilor | , , ,

2 comentarii »

  1. Locuri de vis… de ce mi se pare uneori ca viata bunicilor si strabunicilor nostri era mai frumoasa decat acum? Sigur, era mai grea, dar traiau momente si sentimente pe care noi nu le vom trai niciodata.

    Comentariu de Constanta Nitescu | 2 octombrie 2022 | Răspunde

    • @Constanta Nitescu-așa este. Era simplă și grea dar avea farmecul ei. Ne amintim cu drag de copilăria la bunici, de poveștile spuse de bunica, de mâncărurile simple dar deosebit de gustoase.

      Comentariu de ghiocel07 | 3 octombrie 2022 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: