Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Mănăstirea Izbuc

Mănăstirea Izbuc se află în apropierea unui izvor carstic, numit izbuc și a fost întemeiată la propunerea profesorului și geografului Simion Mehedinți care, în 1924, a cercetat căldarea carstică de la Izbuc, unde se află și renumitul izvor din satul Călugări.

Episcopul de Oradea de la acea vreme, după aprobarea Sfântului Sinod, la 13 iunie 1928 a început construirea unei biserici și a chiliilor, terminate în anul 1930. Mănăstirea s-a construit pe locul unui vechi schit, întemeiat în jurul anului 1772 de doi călugări veniți de la mănăstirea Prislop.

Biserica mare a mănăstirii, cu hramul “Adormirea Maicii Domnului” a fost construită în anii 1928-1930 de arhimandritului Atanasie Popescu, împreună cu obștea monahală, fiind pictată abia în anii 1969-1972.

Biserica din lemn, cu hramul “Izvorul Tămăduirii”, se află în curtea mănăstirii, datează din anul 1696 și a fost adusă, în anul 1954 din curtea tribunalului din Beiuș și reasamblată pe un soclu de piatră fiind folosită ca paraclis. În prezent biserica din lemn este declarată monument istoric.

În anii 1985-1987 au fost construite clopotnița din lemn și o clădire etajată cu chiliilor, camere de oaspeți și două saloane pentru pelerini.

În perioada 16 mai 2010-2014 a fost zidită o biserică nouă, cu triplu hram: “Adormirea Maicii Domnului”, “Duminica Sfinților Părinți ai Sinodului Întâi Ecumenic” și Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina”. Sfințirea și prima liturghie din această biserică, numită și “Catedrala Munților Codru-Moma” a avut loc la în decembrie 2015.

În apropierea mănăstirii Izbuc se află izvorul carstic cu apă intermitentă (apa izvorului izbucnește la intervale de 15-30 de minute), numit izbuc (de la care provine și denumirea mănăstirii), declarat monument al naturii, a cărui apă este considerată tămăduitoare de credincioși și folosită din anul 1860 până în prezent.

Ca localizare, Mănăstirea Izbuc este în județul Bihor, la poalele Munților Codru Moma, pe DN 76 la aproximativ 100 de km de Oradea spre Deva.

Publicitate

7 octombrie 2022 - Posted by | Mănăstirea Izbuc | , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: