Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Castelul Cantacuzino din Bușteni

După ce în 2019 am ratat vizitarea Castelului Cantacuzino, ne-am ambiționat și am mai făcut o încercare. De data aceasta cu succes. Era deschis spre vizitare și am ajuns chiar la ora potrivită, nu am așteptat prea mult până s-a format grupul și am intrat.

Despre castel am povestit mai mult în postarea precedentă, acum doar câteva fotografii și detalii primite de la ghidul ce a însoțit grupul.

Castelul Cantacuzino din Bușteni a fost construit în 1911 la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino (Nababul), fost ministru al României între 1899-1900, 1904-1907.

Castelul a fost realizat în piatră și cărămidă după planurile arhitectului Grigore Cerchez, se întinde  pe o suprafață de 3148 mp și este înconjurat de un parc cu alei care te poartă spre cascade, fântâni arteziene și grotă. De asemenea în parc sunt amplasate multe statui și grupuri statuare a căror semnificație nu am putut s-o aflu, plăcile cu descriere erau amplasate pe iarbă și era interzis…..

Până să intrăm am putut admira curtea interioară a castelului, terasele restaurantului, turnul de vânătoare. Pe frontispiciul o placă marchează momentul inaugurării, anul 1911. Castelul Cantacuzino a fost construit sub forma literei U, cele trei laturi ale edificiului deservind unor scopuri precise. Astfel, latura de nord era rezervată personalului castelului, existând și un pavilion de servicii, latura de est avea rolul de grajd, garaj și pavilion administrativ, iar latura de vest era rezervată familiei Cantacuzino. 

Tot de aici o frumoasă perspectivă spre orașul Bușteni

Construit pe latura estica a castelului, turnul de vânătoare era folosit pentru observarea vânatului din zonă. Astăzi, ghinion, …..

În bolta de la intrare vedem pe un perete arborele genealogic al familiei Cantacuzino iar pe tavan o uriașă lustră

Prima încăpere este Salonul principal cu pardoseala finisată cu ceramică italiană ce datează de la începutul secolului XX Să fiu sinceră eu m-am uitat mai mult pe pereți decât la pardoseală deși era superbă și mai ales foarte bine păstrată în timp.

A doua încăpere este Salonul de onoare. Se remarcă și aici ceramica italiană, plafoanele originale sculptate, casetate, pictate cu motive florale, tâmplăria sculptată, balustrada din fier forjat sau din lemn, scările cu trepte realizate din marmură de Carrara, coloanele interioare cu decorațiuni în stil brâncovenesc, ușile din lemn cu tăbliile sculptate cu blazonul familiei Cantacuzino, șemineele din piatră de Albești, vitraliile deosebit de frumoase, candelabrul original din Salonul de onoare (cântărește o tonă) și imensa logie de pe latura vestică, cu arcade și coloane ornamentate.

Pe această mică scenă improvizată George Enescu a susținut câteva concerte, fiind soțul Prințesei Cantacuzino (Maria Rosetti Tescanu), titulatură ce-o primește anterior în urma căsătoriei cu Prințul Mihail Cantacuzino.

 Din Salonul de onoare ieșim pe terasă de unde se pot admira în toată splendoarea lor Munții Bucegi dar și terasele care vara presupun ca sunt foarte solicitate pentru evenimente sau poate numai o cafea

 

Fermecați de priveliștea ce se arată la orizont ne întoarcem în Castel

Vizităm și expoziția Leonardo da Vinci, expoziție aflată în turneu mondial din 2003. Sunt expuse 45 de mașini proiectate în urmă cu peste 500 de ani și materializate abia în anul 1970 de către o familie de artiști italieni – în colaborare cu istoricul Carlo Pedretti – pentru Muzeul Leonardo da Vinci Firenze. Exponatele, realizate din lemn, reproduc cu fidelitate schițele și proiectele descoperite în codexurile lui da Vinci.

Terminăm vizita cu o incursiune în magazinul de suveniruri si de aici mai dăm un ocol impozantului Castel.

Mergem agale spre o mică bisericuță din lemn, despre care aflăm că este construită în 1927 de soția prințului. În 1948, biserica a fost închisă, iar în 1994, a fost redeschisă, fiind resfințită și dotată cu obiectele necesare unui edificiu bisericesc.

De aici ne îndreptăm spre poarta de ieșire dar nu înainte de a mai arunca o privire spre parcul din jurul castelului, parc dotat cu 3 fântâni arteziene.

A fost o vizită interesantă într-un loc de poveste. Ma bucur să văd că și la noi moștenitorii pun la dispoziția publicului o fărâmă de istorie. Asa ar trebui să fie toate castelele retrocedate, nu ținute doar pentru evenimente.Castelul Cantacuzino intrat în proprietate privata a fost deschis pentru prima oară spre vizitare în 2010, cu scopul de a oferi tuturor doritorilor șansa de a admira o parte din moștenirea Nababului. De atunci, a devenit unul dintre cele mai importante obiective culturale și turistice de pe Valea Prahovei. Felicitări!

Publicitate

15 noiembrie 2022 - Posted by | Uncategorized

Un comentariu »

  1. Foarte interesantă și frumoasă prezentarea Castelului Cantacuzino, pe care cu ani în urmă l-am vizitat. Imaginile sunt excepționale. Felicitări!

    Comentariu de uzonovici matilda | 15 noiembrie 2022 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: