Castelul Nopcea din Săcel

Plimbându-ne prin zona Retezat, la întoarcere am intrat în Săcel (comuna Sântămănia Orlea, jud Hunedoara) să vedem care mai este stadiul lucrărilor la Castelul Nopcea. Deși renovarea avea termen de finalizare septembrie 2021 încă nu este gata, tipic Românesc….


Și acum puțină istorie. Timp de mai multe decenii, castelul era proprietatea familiei Naláczy, dar conform legendei, familia Naláczy a avut atât de multe datorii la familia Nopcsa, din Silvașu de Sus, încât în schimbul datoriei strânse, baronul Nopcsa László a sechestrat acest domeniu. În anul 1872, administrarea proprietății a fost preluat de către fiul mai mic al baronului, Elek. El a fost cel care a construit castelul, s-a mutat aici și a executat lucrări de agricultură modernă, ca de exemplu a fost primul care a adus o mașină de treierat în județul Hunedoara.

Primul fiu al lui Elek, aventurierul Ferenc mulțumită rezultatelor sale semnificative în domeniul paleontologiei, a fost considerat ca și un mare om de știință. Pe lângă faptul că a fost cel care a descoperit fosila dinozaurul Magyarosaurus dacust, în 1903 a intrat în serviciul de spionaj Austro-Ungar. În 1916, și-a terminat misiunea în Albania, continuându-și activitatea renumită și în România. Astfel, deghizat în cioban nomad a stabilit un inel de spionaj. El a fost demascat de supraveghetorul său, care era un agent dublu. În momentul proclamării Republicii Sovietice, baronul Nopcsa a deturnat un avion, cu care a părăsit Țara.


În anul 1920, Istitutul Geologic Român i-a propus să i se alăture, dar baronul a respins această ofertă și s-a reîntors în Săcel, unde țăranii rebeli, l-au bătut aproape până la moarte. Rana de cap pe care a obținut-o atunci, nu s-a mai vindecat, și tot atunci a început să aibă probleme cu nervii. Între 1925-1929, Nopcsa Ferenc a devenit directorul Institutului de Geologie din Budapesta. În 1933 a suferit o depresie severă, în urma căreia și-a împușcat prietenul și secretariul Bajazid Elmaz Doda. După comiterea acestui fapt, baron s-a sinucis. În 1908, sora sa, Ilona (1883-1963) a devenit soția contelui Albert Pallavicini și s-a mutat în Italia. Moștenitorii nu solicită restituirea castelului.


Fațada principală este accentuată de un rezalit central, de forma unui bastion, a cărui ziduri de susținere și piloni, respectiv creneluri, fac referire, asemenea fațadei vestice, la perioadele istorice. Intrarea principală se află sub arcada de la parter, iar arcada de la etaj face accesibilă intrarea din pridvor, în parc. Pe acoperișul piramidal, aflat deasupra rezalitului, se află o giruetă în formă de dragon. Ferestrele fațadei principale sunt cu închidere dreaptă, deasupra ferestrelor de la etaj aflându-se sprâncene de cornișă, pătrate, în stil Tudor. Ferestrele fațadei vestice și a turnului octogonal sunt în arc frânt.


Timp de două secole, Castelul Nopcsa din satul Săcel a fost una dintre construcțiile emblematice ale Țării Hațegului. La instaurarea regimului comunist, el a fost naționalizat și transformat în internat și scoală pentru copiii cu nevoi speciale, funcționând astfel până la sfârșitul anilor ’90.
După închiderea școlii, reședința familiei Nopcea a fost abandonată pentru mai mulți ani. Lăsată în ruină este devastată de localnici.
Din 2001, Consiliul Judeţean Hunedoara a preluat în administrare clădirile unităţii şcolare şi castelul Nopcsa, iar în 2018 a obţinut fonduri guvernamentale pentru reabilitarea ansamblului. Castelul se află în proprietatea Consiliului Județean Hunedoara și s-a început reabilitarea. Până acum au fost realizate lucrări de tencuire a fațadei, de turnare a șarpantei la parter, turnarea plăcii de beton la etaj, curățare a pereților, montajul scheletului la acoperiș, lucrări la șarpantă și tencuieli interioare
După reabilitare Castelul va găzdui un muzeu dedicat Țării Hațegului și familiei Nopcsa (Nopcea). Așteptăm cu interes să-l vizităm.
Niciun comentariu până acum.
Lasă un răspuns