Mănăstirea Văratec

După ce am vizitat Mănăstirea Agapia am plecat spre Mănăstirea Văratec care este o mănăstire ortodoxă de maici situată la poalele munților, în satul Văratec din comuna Agapia (județul Neamț), la 40 km de Piatra-Neamț. Aici viețuind peste 400 maici.
Mănăstirea a fost fondată în anul 1785, inițial sub administrarea Mănăstirii Agapia devenind independentă în anul 1839.
Construirea eu deste legată de numele Bălașei Herescu (1757-1842), fiica preotului Mihail de la Biserica „Sf. Nicolae Domnesc” din Iași.
Aici a fost altarul primei Biserici construită în 1785 de către Maica Olimpia. Îngerul veghează sfânta masă și este simbolul vieții monahale.


De-a lungul timpului au fost mai multe etape de construire, modificare, adăugire….
În Mănăstirea Văratec a funcționat o școală de muzică bisericească, o școală sătească mixtă, Școala primară de fete, „Școala de adulte” frecventată de călugărițele cu vârsta sub 50 de ani, care nu au absolvit clasele primare, Seminarul monahal pentru călugărițe, dar și școala monahală și de cântări bisericești.



Lăcașul de cult a fost afectat de un incendiu în iunie 1900, arzând atunci cea mai mare parte a chiliilor și acoperișul bisericii mari. După incendiu, s-a refăcut acoperișul bisericii doar cu două turle, turlele de lemn nefiind reconstruite. De asemenea, s-a construit actualul complex de clădiri din incinta mănăstirii, singurul corp păstrat în forma inițială fiind doar zidul înconjurător, ridicat în perioada 1808-1812. Paraclisul „Sf. Nicolae” a fost refăcut între anii 1903-1909.



În 1934 s-a înființat pe latura sudică a incintei Atelierul „Regina Maria”, unde maicile au lucrat broderii bisericești, covoare și țesături naționale. Încă de prin 1940 funcționau ateliere de broderie bisericească și legătorie de cărți, covoare, tricotaj, țesut pânză, pictură bisericească și artă decorativă, majoritatea acestora menținându-se și în prezent. Începând din 1960, în această clădire s-a amenajat o bogată colecție muzeală.



În anul 1935, în apropiere de absida răsăriteană a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, a fost amplasată statuia în bronz a Saftei Brâncoveanu realizată de sculptorul Ion Jalea.

Din 1962 cu sprijinul Mitropoliei Moldovei și Sucevei s-au efectuat importante lucrări de consolidare, restaurare și renovare atât la cele trei biserici cât și la unele clădiri din Mănăstirea Văratec.



În 2015 Ansamblul Mănăstirii Văratec a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Neamț fiind alcătuit din 5 obiective:
- Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – datând de la începutul secolului al XIX-lea
- Turnul clopotniță de poartă – datând din secolul al XIX-lea
- Biserica „Sf. Ioan Botezătorul” – datând din 1844, cu adăugiri în jurul anului 1880
- Biserica „Schimbarea la Față” – datând din 1847
- Chiliile – datând din secolele XIX-XX
Sursă wikipedia
Niciun comentariu până acum.
Lasă un răspuns