Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Grand Place Bruxelles

Dupa plimbarea cu autobuzul HOP ON-HOP OFF am luat-o la pas sa descoperim alte frumuseti ale orasului. Am iesit din Galeriile Regale

si am nimerit in Piata Mare (Grand Place Bruxelles). Nici daca vroiam nu nimeream mai bine.  Se spune ca acesta este centrul capitalei belgiene. O retea de stradute pietruite duc in aceasta piata, ea insasi pietruita.

Piata este inconjurata de cladiri in stil baroc si neogotic, construite in perioada 1600-1700. Desi nu era nici o manifestare aristica in acest loc, nici macar covorul de flori care sa-mi faca farmece, cred ca aici mi-a placut cel mai mult. Am admirat cladirile minunate si foarte bine intretinute, mi-am rotit privirea de la un detaliu la altul, mi-am pironit ochii pe peretii incarcati de statui si basoreliefuri.

Casa Regelui construita in forma actuala in 1873, desi aici nu a locuit niciodata un rege.

Initial aici au fost halele de paine iar pe urma inchisoare de stat. Astazi adaposteste Muzeul Orasului Bruxelles.

Casa Ducilor de Brabant,

Casa celor 5 bresle, de la dreapta: L’Étoile (casa amnarului), Le Cygne (casa breaslei macelarilor), L’Arbre d’Or (casa breslei berarilor, astazi la subsol este amenajat un muzeul al berii), La Rose (casa particulara) si Le Mont Thabor (casa particulara)

Detaliu Casa breslei macelarilor (aici au primit azil politic Marx si Engels)

Primaria, construita intre 1402-1455 este singura cladire din piata, ramasa din perioada Evului Mediu. Turnul gotic are o inaltime de 96 m si poarta in varf statuia Arhanghelului Mihail, protectorul orasului, ucigand balaurul. A fost renovata dupa planurile orginale, asa cum arata inainte de bombardamentul din 1695.

Ansamblul celor 6 case de pe latura nord vestica a Pietei Mari, de la dreapta la stanga: Le Roi d’Espagne (casa breslei brutarilor), La Brouette (casa breslei vanzatorilor de grasimi), Le Sac (casa breslei tamplarilor), La Louve (casa arcasilor), Le Cornet (casa breslei marinarilor, Le Renald (casa breslei postavarilor). La Louvre este recunoscuta dupa statuia cu lupoaica, Romulus si Remus. Deasupra sunt 4 statui reprezentand Adevarul, Falsitatea, Pacea si Discordia. Le Roi d’Espadna are pe cupola o statuieta aurita care reprezinta Faima.

Acum alte cateva cadre cu Piata Mare

Pictori amatori si creatiile lor admirate de turisti. Aici auzi toate limbile pamantului, vezi toate natiile posibile. Toti cu harta in mana, cu ghidul privat sau in grup.

Flori in fata Casei ducilor de Brabant

Este un privilegiu sa ajungi aici, sa vezi cu ochii tai ce s-a putut construi in anii 1600. Fiecare casa are in varf statui de eroi si de sfinti, peretii sunt impodobiti cu basoreliefuri ce reprezinta preocuparea breslei respective. Astazi la parterului fiecarei case sunt amenajate restaurante, cofetatii, magazine cu suveniruri. Chiar si subsolurile sunt amenajate cu muzee si taverne. Cred ca as fi putut sta aici cateva ore fara sa ma plictisesc.

11 iulie 2011 - Posted by | Belgia, Bruxelles, Europa

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: