Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Manastirea si cimitirul Sf.Petru din Salzburg

Inainte de a ajunge la Castelul Hohensalzburg am trecut prin incinta manastirii benedictine Sf Petru, care este cea mai veche manastire din lumea germanica, la fel si cladirile din jurul ei.

De-a lungul timpului Manastirea Sf. Petru  a trecut printr-o serie de modificari si reforme.

 

In anul 1622 aici a fost fondata Universitatea din Salzburg, o universitate benedictina aflata sub patronajul Manastirii Sf. Petru, controlata de manastire pana la secularizare si in final transformata in colegiu in anul 1810.

 

Revenirea ei ca universitate are loc in 1926 datorita Staretului  Karl Klotz, fapt pentru care administrativ si intitutional este legata de Manastirea Sf. Petru. Istoria a fost destul de cruda cu destinele acestor locuri. Nazistii i-au expulzat pe calugarii benedictini si le-au confiscat toate bunurile dar nu au desfiintat manastirea ca atare. Calugarii s-au intors imediat dupa razboi.

Manastirea Sfantul Petru are in proprietatea sa foarte multe terenuri in Salzburg si in jurul orasului. Aceste proprietati ajuta la munca caritabila, spirituala si culturala a celor aproximativ 20 de calugari.

 

Manastirea are si un rol cultural  nu doar laic. Gazduieste cea mai veche biblioteca din Austria si detine aproximativ 100.000 de volume. Tot aici se gasesc si colectii de manuscrise, instrumente muzicale, arhive importante si alte colectii.

Admirand una alta ajungi in celebrul cimitir Sf. Petru prin care treci fara sa-ti dai seama.

Dateza din 1627 este inconjurat de 3 parti cu grilaj de fier forjat.  Catacombele sapate in munte au origine precrestina si au fost pana in 1110 o parte a celei mai vechi manastiri din Europa.

 Mormintele sunt ingrijite, cu flori, ramuri de brad si lumanari. Treci pe aici de parca ai fi intr-un parc.

 Nu am inteles ce reprezinta vasele cu apa de la baza crucilor

 Aici se adihnesc personalitati precum: Santino Solari, arhitectul si constructorul Catedralei din Salzburg si Nannerl Mozart, sora lui W.A.Mozart

 Iesim din cimitir, pe una din portile de fier forjat si ne indreptam spre  Castelul Hohensalzburg

Publicitate

13 iunie 2012 - Posted by | Austria | , , , ,

Un comentariu »

  1. […] fost de multe ori în Salzburg, ne-am plimbat cu vaporașul, am vizitat Castelul Hohensalzburg, Mănăstirea și cimitirul Sf.Petru, Castelul Hellbrunn, Grădinile Mirabell. De data aceasta am parcat mașina și am plecat la […]

    Pingback de Frandafiri în Grădinile Mirabell din Salzburg « Ghiocel07 | 27 iunie 2014 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: