Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Prin Țara Hațegului-Biserica Densuș

Biserica Sfântul Nicolae este un lăcaș de cult ortodox în localitatea Densuș, județul Hunedoara, una dintre cele mai vechi biserici de tip bizantin din România, construită în secolul XIII. Hramul Bisericii este de ziua Sfântului Ierarh Nicolae, pe 6 decembrie. 

Biserica din Densuș este cunoscuta drept cel mai ciudat edificiu din Țara Hațegului, este făcută din blocuri masive de piatră și marmură dar și coloane și statui aduse de la fosta colonie romană Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa.

Aflată în apropierea ruinelor fostei capitale a Daciei romane, biserica a fost și este obiectul multor controverse între oamenii de știință. Unii consideră că biserica ar fi fost mausoleul generalului roman Longinus Maximus, ucis de daci, iar alții cred că este un fost templu roman al zeului Marte.

Acoperișul lăcașului de cult este făcut din plăci de piatră suprapuse. În secolele XIV-XV, au fost adăugate pe latura sudică și alte încăperi anexe.

Biserica are o lungime de 30 de metri, lățimea de 8 metri, înălțimea de 18 metri și un spațiu interior de 15 metri pătrați

Deasupra altarului (altarul de aici nu este construit pe partea de est, ci este mai aproape de direcția spre sud-element total neobişnuit pentru o biserică ortodoxă), pe acoperiș, se află doi lei care stau cu spatele unul la altul.

Cimitirul bine îngrijit din curtea bisericii

Un moment deosebit din istoria acestei biserici s-a petrecut la mijlocul secolului al XIX-lea când localnicii au vrut s-o dărâme pentru a construi alta mai mare. În cele din urma a fost salvata de autoritățile de la Budapesta care au considerat-o un monument și au interzis demolarea.

Biserica a fost restaurată recent și se poate vizita în orice zi și la orice oră.

Publicitate

9 decembrie 2016 - Posted by | Tara Hategului | , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: