Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

La Bunici

La Bunici (4).jpg

„La Bunici” este un loc unic în județul Hunedoara creat de doi români care după 18 ani de muncă în Belgia s-au întors să facă ceva din locul moștenit de la bunici. Este vorba de Silvia Olari și Daniel Ianoș care sunt și administratorii acestui loc magic pentru copii.

Acum doi ani s-au încumetat să acceseze fonduri europene și să înceapă munca. Ideea lor a fost să deturneze distracția copiilor de la vizita la mall sau tehnologie, la natură.

În marea grădină se intră printr-o casă-culoar-poartă, așa cum era odinioară. Proprietarii au păstrat intactă arhitectura dar și culoarea. Dul Daniel Ianoș ne-a explicat că pe vremuri impozitarea era făcută în funcție de culoarea casei.

La Bunici (52).jpg

La Bunici (14).jpg

Aici pot vedea pui de găină, boboci de rață, gâște, ponei, pisici, iepurași sau căței. Mulți copii trăind la bloc și neavând bunici la țară nu au ocazia să vadă și să se joace cu animale.

COLLAGE10.jpg

În plus copii se pot juca în cele 3 căsuțele din copac (Casa Prințeselor, a Voinicilor și cea a Temerarilor) precum și pe tobogan, tiroliană, leagăne, hamace sau pot arunca la coșul de baschet.

COLLAGE2.jpg

COLLAGE9.jpg

Copiii și însoțitorii pot vizita casa muzeu construită în 1918. Este casa originală în care actualul administrator a locuit la bunici până la 12 ani.

La Bunici (6).jpg

Au fost păstrate obiecte originale care au fost recondiționate. Este vorba de bufetul de bucătărie sau din camera „bună”, soba „vesta” cu oale, cratițe și cana de lapte, patul cu strujac, televizorul Sirius cu mileu pe el, Mașina de cusut, telefonul, mileuri, bibelouri, serviciu e cafea, de ceai, ștergare, fotografii vechi și multe alte obiecte vechi.

COLLAGE4.jpg

Pe cerdac stau mărtorie a timpurilor trecute două lăzi de zestre iar două manechine poartă straie populare.

COLLAGE5.jpg

Curtea este împodobită cu ghivece de flori de toate felurile și culorile, nimic modern.

COLLAGE6.jpg

Gardul de la stradă este desenat cu scenete inspirate din poveștile lui Creangă și Ispirescu iar poarta foarte ingenioasă este făcută din „creioane colorate”. Până și punctul trafo este pictat cu imagini de poveste.

COLLAGE7.jpg

Dul Daniel Ianoș, administratorul domeniului, un om foarte amabil și comunicativ a stat cu noi de vorbă povestindu-ne despre locație, despre modul de realizare, ne-a oferit multe amănunte legate de obiectele din casă dar și ce planuri de viitor mai are. Intenționează să amenajeze subsolul casei, odinioară beci-cramă dar și să organizeze șezători interactive cu meșteri populari.

La Bunici (88).jpg

Când noi am vizitat locația aici se sărbătoarea ziua de naștere a unui copil, într-un ambient minunat pentru astfel de evenimente.

La Bunici (45).jpg

Foarte important, intrarea este gratuită pentru părinți și bunici! Aceștia pot face însă donații pentru îngrijirea animalelor.

La Bunici (77).jpg

Amănunte despre orar și evenimente se pot obține de pe saitul Vacanțe la bunici dar și de pagina de facebook. A fost o zi minunată în lumea celor mici.

Locația este în Comuna Vețel, județul Hunedoara, str. Primăverii nr. 107.

17 iunie 2019 - Posted by | Romania | , , ,

Un comentariu »

  1. Eroare : „casa-culoar-poarta”= „garaj” pentru caruta (la Crocna – colna)
    Iti spune un specialist…

    Comentariu de serbionel | 18 iunie 2019 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: