Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Drumul Dracului sau Drumul Poștalioanelor

2 (4).jpg

Drumul Vulcan-Dealul Babii-Merișor este cunoscut sub numele de drumul Dracului sau drumul Poștalioanelor. Denumirea oficială este DJ 666 și se afla pe traseul unuia dintre dintre cele mai vechi drumuri de pe teritoriul României, era una dintre principalele căi de legătură dintre sudul tării și zona intracarpatică.

2 (5).jpg

Se presupune că pe aici au trecut până și o parte dintre legiunile lui Traian, în drumul lor spre Sarmizegetusa Regia. Istoricii sunt siguri că drumul constituia o importantă cale de acces din Țara Românească spre Transilvania și invers, era folosit intens pentru negoț, aspect evidențiat și de realizarea Turnului de vama de la Crivadia.

2 (11).jpg

Noi am pornit din Meișor, am urcat dealul Merișorului, am făcut un popas chiar pe coama dealului și am coborât  spre Dealul Babii cu gândul să ajungem în Vulcan.

2 (23).jpg

Eu citisem că nu este în totalitate asfaltat dar soțul meu, Toma Necredinciosul, merge vitejește până….se termină asfaltul după care facem cale întoarsă.

2 (15).jpg

Lungimea totală a drumului este de 16 km,  pe unele porțiuni destul de îngust (am înțeles că localnicii nu au vrut să cedeze nici o palmă din pământul pe care-l dețin), pe alte porțiuni lat și marcat iar ultimii 7 km după cum spunem, până Vulcan, sunt doar pietriș. Se pare că porțiunea aceasta ar fi în sarcina Primăriei Vulcan, restul drumului aparținând de Consiliul Județean. De ce a rămas așa, nu știu….

2 (26).jpg

Drumul a fost folosit intens până la sfârșitul secolului al XIX-lea, când a apărut calea ferată Simeria-Petroșani și abandonat după construirea șoselei de pe Defileul Jiului.

2 (31).jpg

Acum o dată cu asfaltarea se așteaptă dezvoltarea agroturismului, zona fiind foarte pitorească cu peisaje frumoase, dar și scurtarea drumului pentru cei care merg în stațiunile montane Pasul Vâlcan și Straja, venind dinspre Hațeg, asta după terminarea și ultimei porțiuni.

2 (29).jpg

Deocamdată drumul este util localnicilor, pasionaților de drumeții montane, bikerilor și fotografilor amatori 🙂

25 octombrie 2019 - Posted by | Judetul Hunedoara | , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: