Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Transapuseana, spectaculosul drum prin sudul Munților Apuseni

Soțul meu a citit într-un articol publicat de Știri de Cluj că s-a deschis un tronson din cel mai spectaculos drum prin sudul Munților Apuseni, și anume Transapuseana. În cei 78 km va lega o serie de localități din Munții Apuseni: Aiudul de Sus-Râmeț-Brădești-Geogel-Măcărești-Bârlești Cătun-Cojocani-Valea Barnii-Bârlești-Mogoș-Valea Albă-Ciuculești-Bucium-Izbita-Coleșeni-Bucium Sat și ajunge în Bucium Cerbu, aproape de Abrud. Toate bune și frumoase dar nicăieri în presă nu se mentionează care este „primul tronson” de 43 km. Doar date tehnice, costuri și laude. Norocul nostru că am pornit dinspre Brad-Abrud spre Aiud.

La intersecția spre Mogoș am oprit la o benzinărie și am întrebat de drum. Un domn amabil ne spune că drumul până la Mogoș și câțiva km după este drum de macadam. Soțul meu bineînțelels că este sceptic și nu-l crede așa că pornim în marea aventură.

Drumul este așa cum se prezentase, puțin asfalt, puțin desfundat și restul macadam până dincolo de Mogoș, mai precis Ponor. Nor de praf cât vezi cu ochii, utilaje pe marginea drumului, mașini prăfuite care coboară dinspre Aiud.

Și după 35 km ajungem în sfârsit la „civilizație” adică la asfalt.

De aici până la Aiud dumul este foarte bun, marcat, cu parapeți, destul de lat, câteva parcări și locuri de belvedere.

Peisajele sunt superbe, îți vine să te oprești mereu și să respiri aerul curat de munte.

Am citit că acest drum exista, era la fel de lat doar că era pietruit. Acum se stabilizeaza și asfaltează.

7 mai 2024 - Posted by | Romania | , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un comentariu