Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Bunele maniere la masa si nu numai

Citisem la Cristi un post interesant. Ce sa spun, cu cat inaintezi in varsta se pare ca incepi sa fii mai calculat si mai ….manierat. Si pentru ca am avut ocazia sa citesc cateva pasaje din „Codul bunelor maniere” de Aurelia Marinescu, redau mai jos un paragraf (Cartea Regala de Bucate).

„Mancam tot ce avem in farfurie? O „lege” (scrisa si nescrisa) spune ca esti obligat, din respect pentru gazda, sa mananci tot din farfurie, dupa ce ti s-a pus sau ti-ai luat singur o cantitate rezonabila. Si totusi, unii oameni respecta, in aceeasi situatie, alta „lege”, dupa care trebuie sa lasi in farfurie cate putin din toate felurile de mancare, ca sa nu pari nemancat. Este usor sa-ti dai seaman ca ultima regula-gresita-a fost impusa de catre oameni saraci, dar demni, care nu voiau sa fie compatimiti ca nu au ce manca la ei acasa.”

Aici se poate lectura „Codul bunelor maniere”, foarte util si interesant chiar si pentru cei care considera ca le stiu pe toate.

Foto

21 septembrie 2011 - Posted by | Maniere, Politete

3 comentarii »

  1. In restaurant e una, pt ca portiile sunt foarte mari, de cele mai multe ori (cel putin in romania.Sa manaci o juma de kil de cartofi prajiti la ceafa de porc (ca de ! romani suntem si asta-i baza fundamentului…)doar pt ca atat e portia nu e bine deloc.
    In vizita e alta poveste, ideea e sa nu jignesti gazda care s-a zbatut sa prepare mancarea (daca or mai fi romance care sa gateasca ele pt musafiri…)
    Apoi e una daca gazda iti pune ea in farfurie, cat considera, si alta daca-ti iei singur si apoi lasi mancarea acolo.
    In strainatate, unde aia incep sa se gandeasca la foametea ce va sa vina si ne sfatuiesc sa incepem sa ne uitam dupa viermi pane si greieri prajiti, iarasi e alta poveste…

    Comentariu de crina | 22 septembrie 2011 | Răspunde

    • Ai dreptate. Stiu un restaurant la Vancea unde pot linistit sa manance doua persoane dintr-o portie. Si in ceea ce priveste romanii ai dreptate, avem nu avem bani dar masa trebuie sa fie plina, sarbatorile sunt o risipa, sfarsitul de saptamana incarcat cu gratare, mici si carnati.

      Comentariu de ghiocel07 | 22 septembrie 2011 | Răspunde

  2. http://www.fundatiacaleavictoriei.ro/2011/bunele-maniere-pentru-cei-mici/

    Uitati aici niste cursuri interesante de bune maniere.

    Comentariu de vica | 7 octombrie 2011 | Răspunde


Lasă un comentariu