Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Centrul European pentru Cercetare Nucleara – CERN

In scurtul popas la Geneva am fost in vizita la CERN prin amabilitatea lui Vlad, concetateanul nostru. El ne-a dus sa vedem cele mai semnificative locuri: centrul de calcul si muzeul CERN. Sincer pentru mine totul parea un film de fictiune, cu atat mai mult cu cat cunostintele de fizica sunt deja de mult sedimentate. Am incercat sa ma documentez din brosurile luate de acolo dar si de pe internet. Din pacate vremea a fost total nefavorabila, asa ca fotografiile din exterior nu sunt de cea mai buna calitate.

Iata ce am aflat:

In 1952, 11 guverne din Europa au inceput sa faca demersuri pentru construirea unui laborator de cercetare nucleara, semnarea conventiei internationale privind fondarea CERN (Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara) facandu-se la 29 septembrie 1954.

CERN este situat in nord-vestul Genevei, la granita franco-elvetiana.  Fiind un centru de cercetare international, cercetarile CERN nu se afla in mod oficial nici sub jurisdictia Frantei, nici a Elvetiei, astfel ca unele vehicule ale companiei au numere diplomatice de inmatriculare.

Dupa infiintare, la CERN au aderat si alte state, astfel incat numarul tarilor membre a ajuns in prezent la 20. CERN devine un exemplu de colaborare internationala. In momentul de fata, CERN are aproximativ 2600 de angajati, pe langa acestia, alti cca 8000  de cercetatori si ingineri (care reprezinta 500 de universitati si 80 de nationalitati diferite). Observati acolo si drapelul nostru.

La scurt timp dupa infiintare, activitatiile laboratorului au depasit studiul nucleului atomic si au intrat in domeniul fizicii energiilor inalte, domeniu care se ocupa in principal cu interactiunea particulelor subatomice. Prin urmare, laboratorul CERN a primit o noua denumire: Laboratorul European pentru Fizica Particulelor, nume care descrie mai bine activitatiile curente de la CERN. Acronimul de CERN a fost insa pastrat.

CERN-ul are doua componente principale: Complexul de acceleratoare si Centrul de informatica

CERN este un laborator in care oamenii de stiinta se unesc pentru a studia construirea blocurilor de materie si fortele care le unesc. Instrumentele folosite sunt cele 6 acceleratoare, care accelereaza particulele la aproape viteza luminii si detectoare pentru a face particulele vizibile.

 

Sectiune prin Acceleratorul de particule, explictiile lui Vlad si un „elev” silitor

Experimentele din cadrul LHC sunt: ALICE, ATLAS, CMS, LHCb, TOTEM, LHCf

Tunel in cazul in care particulele sunt accelerate este situat la 100 m in subteran si are o circumferinta de 27 km.

Cercul mare marcheaza locatia Large Hadron Collider (LHC). Cercul mai mic reprezinta particule de mai mici dimensiuni,  proton-antiproton. Frontiera dintre Franta si Elvetia bisecteaza CERN-ul si cele doua inele de acceleratie.

Acceleratorul realizeaza coliziuni intre protoni, in incercarea de a afla cateva dintre secretele Universului. Fizicienii spera ca LHC va aduce dovezi pentru existenta bosonului Higgs (Bosonii sunt responsabili de interactiunea nucleara slaba, care la randul ei este responsabila pentru radioactivitate si care actioneaza asupra protonilor sau neutronilor, dar nu actionează asupra fotonilor sau gravitonilor.

Centru de informatica este dotat cu computere de ultima generatie pentru a interpreta digital datele obtinute experimental.

Aici se gaseste si un mic muzeu

(acolo undeva este si Romania…)

care prezinta istoria calculatorului,

evolutia spatiilor de stocare,

placilor de baza….

Datorita faptului ca rezultatele cercetarilor trebuiesc facute publice tuturor cercetatorilor din lume, centrul de calculatoare de la CERN gazduieste un Internet Exchange denumit CIXP (CERN Internet Exchange Point), a carui instorie este la fel de remarcabila,

care se interconectează cu alte Internet Exchange-uri si furnizori de servicii internet din Europa. CERN este cunoscut de altfel ca locul unde a fost creat web-ul.

In cadrul centrului de calcul există primul server din lume, un computer care avea lipit pe el un bilet: „This machine is a server! Do not power down!” („Acest aparat este un server! Nu îl opriți!”).

Cateva experimente prezentate in muzeu:

Experimentul Rutherford

Experimentul Thomsons

Manufestarea fortei gravitationale pe pamant

si in spatiu

 Primul atom si Big-Beng-ul

Manifestarea fortei magnetice

Am facut multe fotografii, am ascultat cu atentie explicatiile amanuntite ale lui Vlad, dar sincer, oare am inteles ce se petrece acolo?

Cel mai simplu este sa urmariti filmul de pe cernland,  foarte util pentru cei ca mine, care nu intelegem ce se petrece acolo, ce descoperiri se fac.

In Glob (un spatiu moderm sponsorizat de ROLEX)

am „vizionat” informatii privind teleportarea, universuri paralele, crearea universului.

Pe globul pamantesc aflat acolo

sunt marcate toate tarile participante la cercetare precum si contributia financiara a fiecareia. Dupa cum se vede, Romania participa la unele experimente prin specialaistii in fizica si infomatica, colaboratori la CERN, dar nu are si participare financiara.

spre deosebire de vecina noastra Bulgaria care a aderat in 1999

Intre vizita in muzeul centrului de calcul si muzeul CERN, am facut un popas la restaurant, unde am fost serviti cu  cafea, fiecare dupa preferinta.

 Pe urma de la magazinul cu suveniruri

de unde am primit de la Vlad o insigna cu emblema CERN, iar eu am cumparat cativa magneti ca amintire.

In concluzie, am inteles ca aici se fac si multe alte experimente in afara de evolutia Particulei lui Dumnezeu, si anume in domeniul medical, agricol, alimentar…. A fost o vizita interesanta, pe care o voi pastra in amintire ca fiind ceva unic pentru un roman de rand. Multumesc Vlad si Livia pentru aceasta ocazie.

Documentarea am facut-o de pe situl CERN

23 octombrie 2011 - Posted by | Am fost acolo, CERN, Concediu, Elvetia, Europa, Geneva

Niciun comentariu până acum.

Lasă un comentariu