Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Vizită în HD: Mănăstirea Crișan – Vaca

După de am vizitat Casa Memorială Crișan (#vizitainHD), la întoarcere în  drumul ce face legătura cu orașul Brad intrăm la o frumoasă mănăstire. Este vorba de Mănăstirea Crișan-Vaca, o mănăstire ortodoxă de călugări, situată în satul Crișan, comuna Ribița din județul Hunedoara. A fost întemeiată în sec XVI prin eforturile localnicilor, prin sprijinul material primit din partea unor domni ai Țării Românești dar și prin grija Mănăstirii Prislop, din Țara Hațegului.

Biserica a fost ridicată prin 1450 din piatră și cărămidă, trecând de-a lungul timpului prin mai multe faze de distrugere, incendii și bombardamente. În documentele vremii se arată că în anul 1759 Mănăstirea Crișan este o ruină. Biserica este reclădită dupa acest an cu sprijinul egumenului Varlaam din Prislop și a protopopului Ghiura din Ilia. Cercetarile arheologice au atestat existenta mănăstirii pe locul în care s-a reconstruit mai târziu.

După anul 1989, un fost călugăr de la Mănăstirea Sihastria de Neamt, dar născut în țara Zarandului, a luat initiativa reconstruirii mănăstirii. Se obține aprobarea Episcopiei Aradului și a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și se cumpără terenul fostei mănăstiri, care devine între timp proprietate privată.

În anul 1992 se începe construirea noii mănăstiri, reluându-se, dupa mai bine de două secole, viața monahală a vechii mănăstiri.

În scurt timp a fost ridicată biserica (în formă de cruce) cu hramul Nașterea Maicii Domnului”,

altarul de vară cu hramul Izvorul Tămăduirii”,

ansamblul de chilii pentru personal și câteva anexe gospodărești. 

Mănăstirea Crișan este așezată în mărginea satului Crișan, la cca 200 de metri în stângă drumului care vine dinspre Brad. La nord de mănăstire se continuă dealul împădurit.

Este un loc mirific, cu multă liniște, curățenie și verdeață. Sigur vom reveni aici cu mare drag.

Cinste celor care au grijă ca totul să arate atât de frumos.

25 mai 2014 - Posted by | Manastirea Crisan, Recomandari, Vizita in HD 2014 | , , ,

5 comentarii »

  1. eu si iuliana chiar in poze fara sa vrem. De fapt tara asta a Zarandului de unde-si trage numele ? Frumoasa manastirea , pacat ca am nimerit pe ploaie ! Coincidenta face ca soacra mea sa ajunga exact sambata la manastirea Crisan si la Prislop, i-am spus deja ce o sa vada !

    Comentariu de Vali Crintea | 25 mai 2014 | Răspunde

  2. […] După de am vizitat Casa Memorială Crișan (#vizitainHD), la întoarcere în drumul ce face legătura cu orașul Brad intrăm la o frumoasă mănăstire. Este vorba de Mănăstirea Crișan-Vaca, o mănăstire ortodoxă de călugări, situată în satul Crișan, comuna Ribița din județul Hunedoara. – articolul integral […]

    Pingback de Cum a fost vizita în HD, ediţia 2014 | Denisa Bârgău ✿ | 16 iunie 2014 | Răspunde


Lasă un comentariu