Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Chipul lui Decebal – cea mai mare sculptură realizată în piatră de pe teritoriul Europei

Chipul lui Decebal este o sculptură în stâncă pe malul Dunării, localizată între Eselnița și Dubova, în apropiere de Orșova. Cea mai mare sculptură realizată în piatră de pe teritoriul Europei a fost finanțată și promovată de istoricul Iosif Constantin Drăgan.

Lucrările s-au desfășurat în perioada 1994-2004 și au transformat zona într-un punct de atracție turistică deosebită pentru cei care aleg să urmeze traseele turistice locale, în special cele cunoscute de la Cazanele Dunării.

Specificațiile sculpturii Chipul lui Decebal

 • Chipul lui Decebal are o dimensiune totală de 55 m înălțime și 25 m lățime.
 • Are cu 6 m mai puțin decât Statuia Libertății și cu 8 m mai mult decât Monumentul lui Hristos de la Rio de Janeiro.
 • Doar nasul lui Decebal are 7 m lungime și 4 m lățime.
 • Construcția a durat 10 ani și a costat peste 1 milion de dolari.
 • Unde și cum s-a construit Chipul lui Decebal
 • Mai exact, Chipul lui Decebal a fost construit în zona Cazanelor Mici, pe malul stâng al Dunării, în golful Mraconia. Locația este una deosebit de frumoasă, pentru că poate fi admirat fluviul șerpuind printre stâncile împădurite, printre care răsare și cea cu imensa sculptură. Mai mult decât atât, punctul unde a fost sculptată stânca este și locul cu cea mai mare adâncime a apei și anume 120 m!
 • 12 sculptori alpiniști au lucrat la realizarea sculpturii pe parcursul celor 10 ani, sub conducerea sculptorului italian Mario Galeolti. Procesul de creație a început cu defrișarea copacilor și a continuat prin curățarea rocilor și dinamitarea stâncii. Cei care au lucrat la realizarea colosului de piatră s-au supus numeroaselor pericole din zonă, printre care și viperele, căldura de pe timpul verii și înălțimea periculoasă. Cu toate că s-au numărat și câteva incidente pe parcursul construcției, sculptorii au scăpat ușor, chiar și după o cădere în gol și o mușcătură de viperă!
 • Cu ciocanul pneumatic, șpițul și barosul și cu echipamente cărate la mare înălțime de sculptori dedicați, talentați și curajoși, construcția a fost finalizată în anul 2004. Sub Chipul lui Decebal este săpată în stâncă inscripția, în latină: DECEBAL REX – DRAGAN FECIT (Regele Decebal – făcută de Drăgan). Istoricul pasionat de cultura dacă a vrut astfel să susțină contribuția românească la cultura europeană, să valorifice trecutul traco-dac al teritoriului țării, pe care le-a susținut de nenumărate ori în tezele sale de istorie. Pe partea cealaltă a malului Dunării, în Serbia, se află o placă memorială antică, Tabula Traiana, ridicată de împăratul roman pentru a marca drumul său și victoriile nenumărate în Europa.

Chipul lui Decebal este doar una dintre atracțiile turistice de pe Clisura Dunării, dar a devenit rapid cea mai importantă şi cea mai accesată, atât de turiștii români, cât și de cei străini. Acesta este locul care marchează cele mai îndepărtate momente ale trecutului românesc, printr-o sculptură deosebită, într-un peisaj natural de-a dreptul fermecător.

Din ciclul primite pe mai.

4 martie 2015 - Posted by | Romania

2 comentarii »

 1. Chiar nu stiam, multumesc

  Comentariu de Vali Crintea | 5 martie 2015 | Răspunde

  • @Vali-să mergeți, zona este superbă și Decebal se vede de departe.

   Comentariu de ghiocel07 | 5 martie 2015 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: