Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Vizită în HD 2016-Fermele ADO Hațeg-despre văcuțe

După ce am făcut introducerea urmează cuprinsul. Acesta este bogat în informații și fotografii. Dar să începem cu începutul. Însoțiți de dna Alexandra-manager Complex Agrozootehnic Fermele ADO și dul Liviu-administrator Fermele ADO purcedem în vizitarea fermei de animale.

De cum intram în primul grajd rămânem impresionați de curățenie, de ordine, de modul în care sunt întreținute aceste superbe animale.

Aici sunt văcuțele care urmează să fete în curând și au nevoie de o atenție specială.

Se vede că sunt „fericite” pentru că mănâncă în voie, fiecare are porția sub bot, așa că nu se ceartă de la fânul adus de îngrijitori din „recolta” proprie. Tot ceea ce rezultă din curățenie este dus în stația de tratare a deșeurilor de unde extrage și tratează apa care merge la canalizare, iar restul rezidurilor sunt transformate în îngrășământ pentru flori.

Hrănite bine, văcuțele încep tratamentul de înfrumusețare, se scărpină și masează cu ajutorul unui aparat special montat la câțiva pași distanță. În momentul în care se apropie de aparat acesta pornește, cum altfel, decât automat.

După asta un somn bine meritat……întrerupt numai de vizitatorii curioși care vor neapărat să ne facă vedete 🙂

Am observat că unele văcuțe sunt dotate cu un inel pus în nas. Acestea sunt mai obraznice și sug lapte de la alte vaci, astfel că „bijuteria” le împiedică să mai facă asta.

În fermă totul este mecanizat, văcuțele au la picioare brățări colorate în funcție de categoria din care fac parte (de numărul de litri de lapte pe care îl dau pe zi), și cu numere pentru a putea fi identificate. Astfel se știe, prin analiza instantă a laptelui, care vacă are o problemă sau alta. Orice abatere de la standard este sesizat de mașinăria care mulge vaca și laptele acesteia este direcționat în mod automat spre alt rezervor. Niciodată laptele nu se va amesteca înainte de a fi făcute testele obligatorii. Aceste brățări identifică imediat vaca și se iau măsurile de rigoare.

Mi-a plăcut foarte mult în grajdul cu viței (în fermă se naște câte un vițel în fiecare zi din an), foarte mulți și cuminți în marea lor majoritate.

Unul negru era mai gălăgios (nu am reținut ce rasă, am reținut doar că este o rasă scumpă).

Alții erau de culoare maro spre gri, de origine daneză, la fel de prețioși. Din păcate rasa „Bălțata Românească” nu s-a mai păstrat.

La fel de impresionant este locul în care fiecare vițel nou născut este ținut într-o „garsonieră” unde are toate condițiile pentru a crește frumos. Sunt atent supravegheați și hrăniți pentru a avea randament maxim în creșterea lor și a evita îmbolnăvirile.

Chiar lângă este un grajd de unde se aude foarte bine muzica de relaxare, ceea ce denotă că producția de lapte este mai mare dacă vacile sunt liniștite, bine hrănite, curate și adăpate.

Ajungem și la stația de mulgere unde totul este „farmacie” iar dul Liviu ne explică modul de mulgere, transportul laptelui, verificarea  și conservarea lui. Întreg procesul este mecanizat și automatizat de la mulgere la transportul în cisterne sau alimentat automatele de lapte. Și cum am spus mai sus, fiecare vaca este atent monitorizată prin brățările montate la picioare.

În spatele grajdurilor se află adăposturi pentru alte animale: capre, măgăruși, porci Mangalița și oi. Majoritatea bloggerilor au văzut aceste animăluțe anul trecut așa că nu am mai mers acolo.

Mai facem câteva fotografii prin grajduri, în afara grajdurilor și în final mascota fermei, un vițeluș născut prematur, căruia nimeni nu-i dădea șanse la viață. A fost o vizită la Fermele ADO foarte interesantă, am aflat lucruri noi despre ceea ce înseamnă hrana sănătoasă.

Concluzie: În ferma zootehnică a complexului sunt 400 de vaci pentru lapte și 280 de viței din rasele Bălțata Germană și Monbeliarde. Aici se obțin peste 5.000 de litri de lapte zilnic, din care o parte se comercializează prin cele 19 dozatoare amplasate în întreg județul, iar restul se prelucrează în fabrica proprie, unde se produc mai multe categorii de brânzeturi și lactate

Urmează descrieri legate de producția de lapte și produse adiacente din cea mai modernă fabrica de lapte din județul Hunedoara. Până atunci hrăniți-vă sănătos!

Fabricat în Hunedoara – Vizită în HD este un eveniment organizat de Sebastian Bârgău, Denisa Bârgău şi Călin Bobora, în colaborare cu sponsorii și partenerii de anul acesta: Sponsori principali: Carpatcement / Heidelbergcement Romania; Fermele ADO Țara Hațegului ParteneriPizzeria Napoli, Sara Cafe

Publicitate

15 mai 2016 - Posted by | Vizita in HD 2016 | , , ,

2 comentarii »

  1. […] vizitarea văcuțelor, câteva cuvinte despre procesul de procesare a laptelui urmează o altă activitate interesantă a […]

    Pingback de Vizită în HD 2016-Fermele ADO Hațeg-Serele « Ghiocel07 | 17 mai 2016 | Răspunde

  2. […] Diana Ribana, Adriana Lazar, Mihai Brânda, Adrian Rotar, Saszet Brigitta Andrea, Șerb Ionel, Șerb Ghiocela, Grigoraș Cosmin Andrei, Maria Magdalena, Canta Flore Ana Maria și ca invitați speciali: Lora […]

    Pingback de Fabricat in Hunedoara - #vizitainhd ediția 2016 - Fermele ADO | Raul Nicolae Malea Blog | 24 septembrie 2017 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: