Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Vizită în HD: Muzeul Aurului din Brad

Cănd am fost anunțați că în cadrul acțiunii #vizitainHD vom vizita Muzeul Aurului, nu am fost foarte entuziasmată, în august 2013 îl văzusem cu copiii, așa că nu mai era ceva nou și tentant pentru mine. Recunosc, m-am înșelat. 

O dată ajunși în fața muzeului am fost întâmpinați de Primarul Orașului domnul Cazacu Florin, un om de excepție, care foarte bine documentat ne-a condus prin muzeu și ne-a oferit informații utile pentru fiecare exponat.

  

Și acum câteva din informațiile primite și reținute. Muzeul este în custodia Companiei „MINVEST” SA, lucru care-l nemulțumește pe dul primar. Dacă ar fi în custodia Primariei ar fi mai îngrijit și mediatizat, iar preocuparea pentru completarea colecției și terminarea sălilor de expunere a obiectelor de lucru din minele de aur.

  

Muzeul Aurului Brad reprezintă un unicat în peisajul colecțiilor la nivel național și reunește în spațiul său piese unice cu aur nativ de o valoare inestimabilă ce au fost aduse la lumină de cei ce au trăit de-a lungul anilor în adâncurile exploatărilor miniere din Munții Apuseni. Prima consemnare într-un registru de vizitatori este din data de 4 iulie 1912, dată ce atestă existența Muzeului Aurului din Brad, care avea deja căteva sute de exponate. Colecția a fost completată mereu cu noi exponate descoperite în Munții Metaliferi, eșantioane minerale din Romania și multe din alte țări obținute prin schimburi sau donații.

  

Colecția are în prezent peste 1305 exponate cu aur și 1000 de exponate de minerale fără aur. Deține de asemenea obiecte arheologice și de minerit care dovedesc existența în zona Bradului a unei activități miniere de peste 2000 de ani.

  

Este remarcabilă însemnarea lui Geo Bogza, în registrul de vizitatori, datând din 30 iulie 1963.

Între eșantioanele cu aur se găsesc piese unice, formate prin procese naturale, care au fost asemuite cu forme animale, plante sau obiecte, primind denumiri metaforice: Harta Romăniei, Ursul Fram, Tunul lui Avram Iancu, Feriga, Pana lui Eminescu, Mireasa, Balerina, Sopârla.

.  

  

Se pare că cel mai valoros exponat este șopârla din aur, asigurată la 2,7 milioane de euro când a fost dusă la o expoziție organizată în Anglia.

In cei peste 100 de ani de existență, Muzeul Aurului din Brad a servit atât ca mijloc de popularizare a cunoștințelor despre una dintre cele mai importante bogății ale subsolului românesc-aurul din Munții Metaliferi, cât și „depozitar” al unor valori mineralogice de patrimoniu.

  

  

În anul 2012 Muzeul Aurului și-a redeschis porțile oferind astfel vizitatorilor șansa de a descoperi strălucirea aurului. Informațiile sunt preluate din pliantul oferit cu generozitate de gazdele noastre. Există aici un exponat care are o poveste frumoasă. Un grup de chinezi care au vizitat muzeul au recunoscut că nici măcar ei nu ar putea reproduce acest „bonsai”.

Bloggerii vizitatori au fost foarte interesați de expunere, de piesele cu aur nativ, de florile de mină, minerale dar și de lucrurile mai ciudate, precum o cască de miner sau o instalație hidraulică pentru sfărâmarea minereului.

  

Este expus aici un exemplar deosebit care ne face sa fim mândrii că suntem români. Este vorba de acest vagonet din lemn din sev XVI descoperit la Mina Ruda Brad, este o copie dupa originalul aflat la Muzeul Mineritului din Bochum-Germania, și linia de transport cu schimbător descoperită împreuna cu vagonetul – copie dupa originalul aflat în Muzeul transporturilor din Berlin-Germania. Dul Cazacu a văzut originalele și este foarte contrariat că pe plăcuța însotitoare scrie că sunt din Țara Ungurească…. Acum se luptă ca nemții să recunoască originea lor românească.

Și acum alte doua povești frumoase: într-o vitrină printre multe alte exponate se găsește unul mai special. Este vorba de  un „pachet” pe care un miner a încercat să-l sustragă într-un mod destul de ciudat având în vedere mărimea ….

Se stabilise la un moment dat o colaborare între Minele de aur și cele de marmură, astfel că firicele de aur cu cuarț erau încastrate într-o bucată de marmură. Așa o piesa avea la un moment dat un cetățean în casă, dar cum pe vremea comunismului era o „crimă” să ai așa ceva în casa, omul nostru a aruncat-o la gunoi. Acolo a fost gasită și a ajuns astăzi în Muzeu.

  

După terminarea vizitei cel mai inspirat, adica „Spanac” sub privirea noastră a tuturor scrie în cartea de onoare

după care părăsim Muzeul,

facem fotografia de grup și continuăm aventura.

Pentru cei interesați, colecția poate fi vizitatã de marți până duminică între orele 9,00-17,00, lunea fiind închis.

Locația este în Brad, str Independenței nr.3, tel 0254-612300; http://www.primariabrad.ro

Mulțumim domnului Primar Cazacu Florin, un om cu care brădenii se mândresc, acesta fiind la al treilea mandat. Se vede din felul în care vorbește că este mândru de brădeni, că se zbate să le facă viața mai bună, dar are și multe nemulțumiri legate de închiderea minelor, de accesarea greoaie a fondurilor, de legislație alambică, de distrugerea  industriei din zona Brad.

P.S. #vizitainHD ediția 2014 a fost un eveniment organizat de DenisaSebi și Călin

21 mai 2014 - Posted by | Brad, Vizita in HD 2014 | , , ,

6 comentarii »

  1. […] Când am fost anunțați că în cadrul acțiunii #vizitainHD 2014 vom vizita Muzeul Aurului, nu am fost foarte entuziasmată, în august 2013 îl văzusem cu copiii, așa că nu mai era ceva nou și tentant pentru mine. Recunosc, m-am înșelat. – articolul integral […]

    Pingback de Cum a fost vizita în HD, ediţia 2014 | Denisa Bârgău ✿ | 21 mai 2014 | Răspunde

  2. Jos pălăria pentru ghidul nostru, domnul primar Florin Cazacu! Spre mirarea mea, toate discuţiile au fost despre minerit şi tradiţiile legate de acesta, ceea ce este uşor neobişnuit pentru un politician! Adică nu a amestecat partidul în vizita noastră!

    Comentariu de Gigi | 22 mai 2014 | Răspunde

    • Da, nici nu știam din ce partid face parte și nici nu m-a interesat atâta timp cât face ceva pentru oraș. Și chiar se vede preocuparea.

      Comentariu de ghiocel07 | 22 mai 2014 | Răspunde

  3. […] de ne-am bucurat privirea cu aurul din Brad, in cadrul actiunii #vizitainHD am plecat la Țebea să ne bucurăm și sufletul. Este imposibil […]

    Pingback de Vizită în HD: La Țebea în “Panteonul Moţilor” « Ghiocel07 | 23 mai 2014 | Răspunde

  4. si mie mi-a placut acest muzeu unic !

    Comentariu de Vali Crintea | 4 iunie 2014 | Răspunde

  5. […] om deosebit, primarul din Brad interesat de frumusețea Peșterii […]

    Pingback de Ce caută politicienii la Sărbătoarea moților? « Ghiocel07 | 7 septembrie 2014 | Răspunde


Lasă un comentariu