Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Vizită în HD: La Țebea în „Panteonul Moţilor”

După de ne-am bucurat privirea cu aurul din Brad, in cadrul actiunii #vizitainHD am plecat la Țebea să ne bucurăm și sufletul. Este imposibil să ajungi în „Panteonul Moţilor” și să nu fi emoționat în preajma spiritului celor care s-au jertfit pentru libertăţile politice ale românilor ardeleni.

Încă de la sosire suntem luați în primire de o doamna volubilă care s-a dovedit a fi un bun cunoscator al istoriei, al vieții Iancului dar si al intregului cimitir denumit simbolic „Panteonul Moţilor”.

Aici se află Gorunul lui Horea-gorun secular sub care conducătorul revoluţionar chema la luptă pe moţii iobagi. Gorunul lui Horea este un stejar de deal vechi de circa 400 de ani, cu circumferinta de 9 metri. Pentru a fi protejat de distrugere prin uscare și putrefactie, în anul 1924 a fost legat cu cercuri de oțel și cimentat în interior. Coroana gorunului a fost doborâta la o puternică furtună din iulie 2005.

Tot aici este şi mormântul lui Avram Iancu, decedat în dimineaţa zilei de 10 Septembrie 1872, în satul care-i poartă astăzi numele. „Craișorul Muntilor” a fost înmormântat în cimitirul din Tebea, lângă gorunul lui Horea, potrivit dorintei sale testamentare.

Avram Iancu a fost condus pe ultimul drum de un sobor de peste 30 de preoți și de peste 10.000 de oameni, care i-au ramas fideli pâna în ultima clipă. Nu departe se găsește și gorunul Iancului, unde obișnuia să stea să citească și să se odihnească.

Biserica nu am vizitat-o de data aceasta, fiind în renovare.

La Țebea mergem mai ales cu ocazia manifestărilor de la inceputul lui septembrie. Din păcate printre moții adevărați se strecoară politicienii care transformă manifestările în campanii electorale de prost gust. În rest cântecele populare și patriotice interpretate de soliști cunoscuți răsună pe dealul din vecinătate.

P.S. #vizitainHD ediția 2014 a fost un eveniment organizat de DenisaSebi și Călin

23 mai 2014 - Posted by | Tebea, Vizita in HD 2014 | , , ,

5 comentarii »

  1. În același Panteon al Moților este și gorunul lui Avram Iancu. În dreptul acestuia este o placă de marmură pe care sunt scrise patru versuri, care efectiv te cutremură atunci când le citești:
    Iar când va veni dușmanul
    Să vă ia pământ și drept
    Români, scuturați gorunul
    Ca din somn să mă deștept!
    Cu asemenea înaintași, cu asemenea patrioți care au scris file glorioase din istoria neamului, se impune o întrebare: cum de patriotismul a ajuns în derizoriu în vremurile pe care le trăim?

    Comentariu de Gigi | 23 mai 2014 | Răspunde

  2. […] cadrul acțiunii #vizitainHD după ce am trecut pe la mormăntul lui Avram Iancu, ghidul nostru select Cazacu Florin, ne-a deturnat spre Casa Memorială Crișan din satul cu […]

    Pingback de Vizită în HD: Casa memorială Crișan « Ghiocel07 | 24 mai 2014 | Răspunde

  3. […] După de ne-am bucurat privirea cu aurul din Brad, in cadrul actiunii #vizitainHD am plecat la Țebea să ne bucurăm și sufletul. Este imposibil să ajungi în “Panteonul Moţilor” și să nu fi emoționat în preajma spiritului celor care s-au jertfit pentru libertăţile politice ale românilor ardeleni. – articolul integral […]

    Pingback de Cum a fost vizita în HD, ediţia 2014 | Denisa Bârgău ✿ | 30 mai 2014 | Răspunde

  4. […] în fiecare an la începutul lunii septembrie, la Țebea este omagiat marele erou naţional, Avram Iancu. Acesta s-a stins din viaţă la 10 septembrie […]

    Pingback de Ce caută politicienii la Sărbătoarea moților? « Ghiocel07 | 7 septembrie 2014 | Răspunde

  5. […] național, Avram Iancu. Au fost și alte evenimente, precum cele organizate în acțiunile „Vizită în HD” sau „Colinda Iancului„. De fiecare dată am un sentiment deosebit când ajung […]

    Pingback de 144 de ani de la moartea lui Avram Iancu « Ghiocel07 | 12 septembrie 2016 | Răspunde


Lasă un comentariu