Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Vizită în HD: Casa memorială Crișan

În cadrul acțiunii #vizitainHD după ce am trecut pe la mormăntul lui Avram Iancu, ghidul nostru select Cazacu Florin, ne-a deturnat spre Casa Memorială Crișan din satul cu acelasi nume.

Satul Crișan (fostă localitate Vaca), este un sat hunedorean, din comunei Ribița, situat în partea de nord a județului Hunedoara. Aici s-a născut în 1733 Gheorghe Crișan, pe numele sau adevărat, Marcu Giurgiu, unul dintre conducătorii răscoalei țăranilor români din Transilvania, alaturi de Horea și Cloșca.

Crișan a condus țăranii din Zarand, apoi din Câmpeni, Abrud și Cricău. Ei au luptat împotriva trupelor austriece, dar superioritatea forței militare a acestora a dus la suprimarea răscoalei. Crișan a fost prins pe 30 ianuarie 1785  și închis la Alba Iulia, urmând a fi judecat și condamnat la moarte. S-a strangulat în celulă pe 13 februarie 1785 cu aţele (curelele) de la opinci.

Casa memorială Crișan a fost reconstruită în anul 1979, după o fotografie publicată de istoricul Ioan Lupaș în anul 1934.

Clădirea are aspectul unei case țărănești din secolul al XVIII-lea. Clădirea are fundația din piatră, iar cele două camere și cămara sunt din bârne de lemn, casa fiind acoperită cu paie. Târnațul (veranda) cu stâlpi și arcade precum și acoperișul cu paie îi dau casei un farmec deosebit. În primă cameră ne sunt prezentate câteva date și documente privitoare la istoria locală, contextul economico-social din Transilvania în preajma Răscoalei și principalele evenimente legate de aceasta.

Este subliniată contribuția lui Crișan la ridicarea românilor transilvăneni pentru drepturi sociale și naționale

și tragicul sfârșit al celor trei conducători-Horea, Cloșca și Crișan.

Pe seama lui Horea s-au pus cele mai multe acţiuni din cursul răscoalei. Tot în numele lui va fi adresat ultimatumul ţăranilor către nobilimea maghiară refugiată în cetatea Devei, ultimatum ce constituie actul fundamental al răscoalei și este notificat în 11 noiembrie 1784 de funcţionarul de la Oficiul de sare din Şoimuş, Carol Bruneck.

Cercetările istorice au stabilit că nici Horea şi nici Cloşca sau Crişan nu au fost implicaţi direct în formularea acestui text. Ei se aflau în acele zile pe partea opusă a Munţilor Abrudului, în zona Lupşa–Muşca–Mogoş. Ultimatumul a fost scris în Zarand, el exprimând revendicările ţărănimii iobage din comitate. Din cuprinsul lui lipsind revendicările iobagilor din satele de pe Domeniul Minier al Zlatnei.

În încăpere sunt câteva panouri semnificative, dintre care: „Satul Crișan-Tradiție și contemporaneitate”

sau „Răscoala lui Horea în mamoria urmașilor”

Un document deosebit este această „diploma” acordată celui care l-a tradat pe Crișan.

A doua cameră este o reconstituire a unui interior de casă țărănească din sec XVIII,

iar în cămară sunt expuse obiecte specifice epocii și locului.

În fata Casei memoriale se găsește bustul lui Gheorghe Crișan realizat in 1929, de sculptorului Marcel Olinescu.

Dacă vreți să vizitați Casa Memoriala Crișan, aceasta este localizată în satul Crişan, comuna Ribiţa (la 44 km de Deva, 60 km de Câmpeni si 165 km de Arad). Chiar dacă poarta este închisă, gasiți acolo un număr de telefon, sunați, și o doamnă amabilă vă primește și vă oferă toate informațiile de care aveți nevoie.

În fiecare an, în octombrie, în comuna Ribița are loc evenimentul “Omagiu lui Crișan”, un festival menit să onoreze memoria lui Gheorghe Crișan, liderul rasculatilor de la 1784.

 

24 mai 2014 - Posted by | Recomandari, Vizita in HD 2014 | , , , ,

4 comentarii »

  1. locul unde am plans de emotii ! ce OAMENI ERAU CANDVA , CAT PATRIOTISM , CURAJ SI DEMNITATE !

    Comentariu de Vali Crintea | 24 mai 2014 | Răspunde

    • Și câte astfel de locuri sunt în țară….Pe unele le știm, pe altele nu. În județul Hunedoara sunt multe locuri cu încărcătură istorică dar și emoțională. Găsești câteva și pe blog.

      Comentariu de ghiocel07 | 24 mai 2014 | Răspunde

  2. Unii români au luptat, la propriu, pentru drepturile lor și ale comunităților cărora le aparțineau! Acești eroi au scris istoria și consider că nu sunt făcute cunoscute faptele lor așa cum ar trebui! Un CRIȘAN ar trebui să se nască în fiecare generație!

    Comentariu de Gigi | 25 mai 2014 | Răspunde

  3. […] În cadrul acțiunii #vizitainHD după ce am trecut pe la mormăntul lui Avram Iancu, ghidul nostru select Cazacu Florin, ne-a deturnat spre Casa Memorială Crișan din satul cu acelasi nume. Satul Crișan (fostă localitate Vaca), este un sat hunedorean, din comunei Ribița, situat în partea de nord a județului Hunedoara. Aici s-a născut în 1733 Gheorghe Crișan – articolul integral […]

    Pingback de Cum a fost vizita în HD, ediţia 2014 | Denisa Bârgău ✿ | 16 iunie 2014 | Răspunde


Lasă un comentariu