Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Reședința de Vară a lui Samuel von Brukenthal din Avrig

Acum câteva săptămâni am văzut pe FB fotografii de la Reședința de Vară a lui Samuel von Brukenthal, din Avrig. Venind dinspre Râșnov spre Sibiu m-am adus aminte de acest lucru și am fost foarte atentă la drum s-o vedem și noi.

Intrând în Avrig, chiar în centrul localității dăm de un semn care indica drumul spre ansamblul arhitectural baroc din secolul XVII-lea. Parcăm mașina și intrăm în grădinile palatului.

Suntem surprinși de un afiș pus pe un copac, taxa de fotografiere 100 lei……Măi să fie, chiar așa? Dar cum și noi suntem români, alături de alți vizitatori încercăm să „furăm” câteva cadre din frumoasa grădină a Palatului.

În mijlocul parcului este restaurată Oranjeria, singul loc folosit de turiști. Clădirea a fost construită între anii 1770 și 1779 după planurile lui Samuel von Brukenthal și renovată între anii 2011-2012.

Aici oaspeții au la dispoziție dormitoare moderne, un restaurant și două săli pentru evenimente. Pe vremea Baronului von Brukenthal aici erau adăpostite plante exotice pe timp de iarnă.

În fața Oranjeriei este amenajată „grădină olandeză” unde se poate servi un meniu bogat, o cafea sau o înghețată, într-un ambient foarte plăcut.

În spate, parcul se întinde pe o mare suprafață de teren, altădată o frumoasă grădină cu fazani. Acum acolo am văzut doar găini și cai, dat și mulți arbori seculari.

Clădirea dominantă este Palatul Brukenthal, clădire situată în punctul cel mai ridicat al orașului,

accesul făcându-se prin Grădina Olandeză,

și de unde se întinde în fața noastră o frumoasă imagine spre parc.

Ansamblul cuprinde o clădire în formă de U orientată spre parc și construită după celebrele palate vieneze Schönbrunn și Laxenburg.

Din păcate clădirea palatului nu este restaurată, probabil pe viitor se vor găsi fonduri pentru a deveni ceea ce era o data, și mai ales pentru a atrage turiștii în zonă.

 Din șosea, palatul arată cam așa…

dar sper să-i fie redată măreția de altădată, chiar dacă timp de aproape 100 de ani a fost amenajată ca sanatoriu. Din păcate fotografiile sunt cam puține, era lume cazată acolo, terasele erau pline și cum fotografiatul era interzis (nu știu de ce suntem reticenți în a promova frumusețile pe care le avem) nu am riscat mai mult 🙂 În plus, mare parte din parc era obstrucționat de corturi pentru evenimente.

 Poate vom avea ocazia să revenim și să servim o înghețată pe una din frumoasele terase de aici.

PS. În Sâmbăta de Jos vedem un indicator spre  Castelul Brukenthal și Herghelia Sâmbăta de Jos.

Intrăm pe drumul indicat, imediat la dreapta vedem intrarea la herghelie și un alt mic semn cu castelul, de fapt o fotografie. Stăm puțin nedumeriți nevăzând nimic care să arate a castel…. În cele din urmă întrebăm un localnic unde este castelul și ne răspunde „aici, dar nu aveți ce vedea, este în ruină”. Noroc că nu am mers și spre Castelul Brâncovenesc, la 10 km de Mănăstirea Brâncoveanu, probabil dezamăgirea era aceeași…..
Acum stau și mă întreb, ce rost are o reclamă la ceva ce nu poate fi vizitat? Sau de ce milioanele de euro bani europeni nu au fost solicitate pentru reabilitarea acestor clădiri istorice, unice prin felul lor? Eu întreb și tot eu răspund: interese……

18 august 2014 - Posted by | Palatul Brukenthal | , ,

Un comentariu »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: