Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Conacul lui Maldăr

După ce am vizitat Cula Greceanu, Cula Ghica și Casa memorială I.G. Duca, despre care voi povesti pe larg zilele următoare, am făcut un popas la Conacul lui Maldăr.

Pe domeniu conacului se intră din șosea pe o alee pietruită ce șerpuiește printre copacii seculari așezați pe dreapta și pe stânga. La capătul acestei alei te trezești într-o parcare și o pajiște generoasă care înconjoară această clădirea albă, impunătoare. Este Conacul lui Maldăr o fostă casă boierească din secolul XX. Conacul lui Maldăr este o veche culă oltenească, ce păstrează detaliile de arhitectură ale acestora: zidurile groase, exteriorul văruit în alb, turnul înalt, scările interioare, ieșirile “de taină” dar mai ales cerdacul cu arcade ce împrejmuiește toată fațada la etajului superior.

La o mică distanță, într-o fostă anexă a conacului este restaurantul, o terasă frumoasă și imediat lângă, piscina cu șezlonguri.

Tot domeniul arată impecabil acum, îmi imaginez ce frumos este primăvara și vara când este înconjurat de flori și verdele crud al ierbii.

Am înțeles că ușile și unele piese din mobilier sunt originale restaurate, vechimea lor fiind de peste trei secole. Perdelele, covoarele, scoarțele, chiar și meniul păstrează ceva din patina timpului. Doar ești la un conac și trebuie să retrăiești povestea vechilor boieri ai Olteniei.

Adresa: Satul Măldărești, la la 4 km de Horezu.

PS. Legenda lui Maldăr: Se spune ca Tudor Maldăr, ce era căpitan în armata lui Mihai Viteazul, a fost capturat și luat drept ostatec de către tătari. Fiica hanului de tătari s-a îndrăgostit de acesta și împreună au reușit să fugă. S-au stabilit în satul Măldărești unde s-au refugiat în cula Greceanu. Se pare că acest conac a preluat numele căpitanului pentru a onora legenda viteazului căpitan.

Mai multe informații găsiți pe saitul conacului sau din povestea frumos scrisă de Răzvan Pascu

14 februarie 2022 - Posted by | Turism | , , ,

2 comentarii »

  1. Foarte frumos Conacul lui Maldăr. Documentarul interesant , iar imaginile confirmă frumusețea locației!

    Comentariu de uzonovici matilda | 15 februarie 2022 | Răspunde

  2. Un loc foarte fain, care merită vizitat!
    Mulțumesc pentru recomandare!

    Comentariu de Gigi Țepuș | 15 februarie 2022 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: