Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Stațiunea balneară Borsec

Trecând prin mai multe stațiuni balneare (Herculane, Govora, Geoagiu, Buziaș, Olănești, Sovata) tare mi-am dorit să ajung și la Borsec. Unele au fost renovate și redate turismului balnear, altele încă sunt în stadiul de renovare. Inițial doream să ne cazăm aici, Borsec fiind un nume cunoscut prin apele minerale de tratament dar și cele îmbuteliate.

Dezamăgire totală, stațiunea era pustie, cele mai multe pavilioane de odinioară (adevărată artă arhitectură) în paragină, izvoare de ape minerală închise, motelurile noi frumoase dar pustii.

Am mers pe toate aleile, am admirat ce era de admirat dar mi se rupe sufletul să vad ruinele unor capodopere de altădată. Nici nu știu ce aș putea să mai scriu, dezamăgirea a fost totală.

Dar să prezint stațiunea așa cum am găsit pe net. Stațiunea Borsec se află în județul Harghita, la o distanță de 28 km de Toplița și la 130 km de Târgu Mureș și funcționează tot timpul anului. Borsec se află într-o depresiune înconjurată de Munții Bistrița, Munții Călimani, Munții Ceahlău.

Izvoarele de ape minerale carbogazoase, bicarbonate, calcice, magnezice, alcalino-feroase, hipotone sunt cunoscute și recomandate pentru acțiunea lor tămăduitoare încă din 1594. Stațiunea Borsec este cunoscută din anul 1806, iar în anul 1873 primește recunoașterea internațională, printr-o premiere a apelor sale la Viena. Începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea, la Borsec se construiesc case de odihnă și vile care funcționau doar pe timp de vară. Au fost amenajate băi, dintre care unele acoperite. Până și acesta este deteriorat…. Izvorul Elisabeta a fosta captat în 1864 și a primit numele Elisabeta după regina Elisabeta, soția împăratului Franz Iosif I. la aniversarea de 10 ani de la cununia lor.

Adevărul este că aceste capodopere de arhitectură ar putea rivaliza cu cele din Karlovy Vary sau Baden-Baden. Dar cum la noi s-a distrus sau lăsat în paragină tot ce-i vechi și frumos, acesta este rezultatul. Eu tare sufăr când văd bătaia de joc de după ’89.

Dar să pun și câteva imagini de actualitate.

Borsec, o stațiune care ar merita să redevină „regină” așa cum a fost odinioară, și cum este reclama apei minerale.

Publicitate

27 septembrie 2022 - Posted by | Statiune balneara | , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: