Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Parcul Orașului Budapesta,Varosliget

Parcul Orașului (Varosliget în maghiară) se întinde pe o suprafață de mai bine de un kilometru pătrat rivalizând cu Insula Margareta. Aleile duc spre însemnate obiective turistice dar și locuri de joacă pentru copii sau sport pentru adulți.

Dacă nu ești atent la semnele indicatoare este posibil să te plimbi ore întregi prin parc fără a ajunge acolo unde dorești.

Acum câțiva ani am mai avut intenția de a pătrunde în “inima” parcului dar ne-am oprit la Piața eroilor în parc având loc ceva manifestații sportive și de prim ajutor.  

De data aceasta am intrat prin altă parte, am parcat într-o subterană și am început prospecția. Timpul foarte frumos a atras multi localnici și turiști de toate vârstele și națiile.

În cele din urma ajungem la Castelul Vajdahunyad (construit între 1896 – 1908), undeva în zona centrală a parcului, la una din marginile lacului care pe timp de iarnă se transformă în cel mai mare patinoar artificial din Europa.

Castelul este masiv și este o copie a Castelului Huniazilor din Transilvania/Hunedoara. Inițial a fost făcut din carton și lemn, dar a devenit foarte popular și a fost reconstruit în stil neogotic din piatră și cărămidă.

Poarta castelului este monumentală și păzită de doi mari lei.

După ce intrăm în incinta castelului, pe stânga este capela Jaki și mai apoi statuia lui Anonymus (copiii erau foarte interesați de povestea anonimului). Anonymus a trăit în secolul al XII-lea (adevărata sa identitate nu este cunoscută, dar el a fost notar al regelui Béla al III-lea al Ungariei), care a scris cronica Gesta Hungarorum (Faptele ungurilor).

Castelul găzduiește acum Muzeul Agriculturii Maghiare, cel mai mare muzeu de agricultură din Europa.

Zilele de glorie ale parcului au fost înregistrate în 1896, când a găzduit mare parte din manifestările prilejuite de celebrarea milenară. Istoria locului unde se găsește parcul merge cu mult în urmă, începând din secolul al XIII-lea. numele de Varosliget apare la începutul secolului al XIX-lea, când a fost amenajat parcul.

Parcul găzduiește și Baia Szechenyi, unul dintre cele mai mari centre spa din Ungaria dar și din întreaga Europă. Baia este compusă din 5 piscine pentru înot și din 13 băi termale. Complexitatea centrului este dată de gama largă de servicii și tratamente, inclusiv de înfrumuseţare.

În partea de sud-est a parcului se află Muzeul Transportului Maghiar iar în partea nordică  Grădina Zoologică și Parcul Vidam, pe care nu am ajuns să le vizităm. Avem încă multe de descoperit în Budapesta.

Sursă de informare wikipedia

16 ianuarie 2024 - Posted by | Budapesta | , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un comentariu