Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Carpatcement Holding Chişcădaga

Ajungem la ora stabilită la poarte Fabricii de ciment din Chișcădaga unde suntem întămpinați de directorul de comunicare Bogdan Arnăutu, care ne introduce în sala de ședințe.

Alături de d-ul director Mircea Bobora sunt prezente și alte persoane din conducerea companiei. Să inceapă aventura numită Carpatcement.

De data aceasta am luat exemplul Andreei, mi-am scos frumușel carnețelul și am început să iau notițe. D-ul director face un scurt istoric al fabricii, oferindu-ne date concrete într-un limbaj cât mai pe înțelesul nostru. Fabrica de ciment Chiscadaga s-a inființat în anul 1972 și a intrat în funcțiune în 1976, producând pâna la 1 mil tone de ciment pe an. Perioada 1990-1998 a fost cea mai proastă pentru fabrică, imediat dupa revoluție schimbăndu-se găndirea asupra unităților de producție din Romania. In 1998 se privatizeaza prin caștigarea licitației de un austriac, care nu a avut în gandire o imediată retehnologizare, astfel că în 2000 este vândută grupul german Heidelberg. Acesta aduce schimbări majore în mentalitatea oamenilor asupra modul de a face bussines. D-ul director Mircea Bobora (conduce operațiunile grupului german HeidelbergCement din judetul Hunedoara) lucrează în companie din 1977, trecând prin tot acest proces de transformare a fabricii de la comunism la capitalism, este omul care a simtit cel mai bine schimbarea.

Se fac imediat investiții de mediu în valoare de cca 11,7 mil de EUR,  constând în modernizarea utilajelor de desprăfuit și achiziționarea instalațiilor automatizate de ardere a combustibililor alternativi. Are loc astfel și o responsabilizare socială, se încearcă și se reușește modificarea conceptului de a face afaceri. S-a asumat și o componentă de curățire a mediului (s-au ars cca 100 mii tone de anvelope uzate precum și combustibil solid preparat din deșeuri industriale și menajere sortate), contribuindu-se astfel la conservarea resurselor neregenerabile și respectarea principiile dezvoltării durabile.

Prin aceste modernizări s-a redus cantitatea de praf eliberată în atmosferă și emisiile de gaze de ardere, fapt pentru care conducerea este foarte mândră.

Din sală se pun întrebări și primim imediat răspunsul: 1) Concurența și competitivitatea în domeniul producerii cimentului este foarte dura. In momentul de fața sunt 3 mari companii pe piata: Heidelberg, Lafarge și Holcim. 2) O fabrica de ciment se amplasează în funcție de 3 elemente: materia prima, distanța față de materia prima și de sursa de apă. Carpatcement Chișcădaga îndeplineste aceste criterii: se află la 5 km de cariera de calcar, la 3 km de cariera de argilă și sursa de apă este Mureșul. 3) Carpatcement Holding are în componența 3 cariere: la Tasca, Chiscădaga și Fieni, 4) In fabrică lucrează 200 de salariați, din care 60 sunt femei, 5) Parcarea mașinilor se face cu fața spre ieșire și viteza autovehiculelor în incintă este de max 10 km/h….

Și cu aceste informatii in buzunar pornim prin fabrică, dar nu înainte ca dna Silvia (dacă am înțeles eu bine, daca nu, îmi cer scuze) să ne faca un mic instructaj de protecția muncii, să ne echipăm cu vestă reflectorizantă și cască de protecție. 

Mi-a plăcut că se pune accent pe munca în echipă și nu se face rabat de la sănătate și securitate în muncă, calitatea produselor și eficiența afacerii. Si acum cateva fotografii, de data aceasta fără prea multe explicatii, procesul de tehnologic fiind redat mai jos.

In rest totul este destul de complicat de reținut la prima prezentare, iar construcțiile și utilajele sunt gigantice.

La fiecare loc de munca facem escală pentru explicații, intrebări și răspunsuri oferite de gazdele noastre.

Din nou la drum cu capul „in nori”.

Silozuri de „făină”

 

Dna Silvia pune suflet în ce prezintă, se vede că este un om pasionat de munca pe care o face și are o mare responsabilitate în companie. Vorbește cu plăcere despre locul în care lucrează și mai ales despre cele 60 de femei, pentru care munca aici nu este chiar ușoară.

Alte silozuri și în fundal fabrica de var care acum este companie separată.

Mori de ciment,

siloz zgură și ciment.

Creierul fabricii de ciment este sala de comandă, care coordonează intreg procesul de productie.


Ultime explicatii date curioșilor de la PRO HD,

facem fotografia de grup, predăm echipamentul de protecție și părăsim incinta Carpatcement.

A fost o vizită interesantă, chiar dacă baieții au fost cei mai curioși. Am aflat cu această ocazie că Jud Hunedoara este pe harta marilor producători de ciment din Europa, că această companie duce mai departe tradiția de 4o de ani în producerea cimentului la Chișcădaga, și ce-i mai important că nu a fost pusă pe butuci dupa ’89.

PRO HD – Fabricat în Hunedoara este un eveniment organizat de Sebastian Bârgău,Denisa Bârgău şi Călin Bobora, în colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie Hunedoara şi susţinut de AVIS 3000CarpatcementRECOM SID Hunedoara şi Aqua Sara / Aqua Sara Facebook. Parteneri: Magazinele PRO HDKooperativa 2.0Vila FlamingoGlasul Hunedoareisăptămânalul REPLICA.

22 martie 2014 - Posted by | Evenimente | , , ,

6 comentarii »

  1. […] ce vizităm Carpatcement Chişcădaga drumul ne duce la alta unitate de producție din Hunedoara. Este vorba de RECOM SID, unde suntem […]

    Pingback de S.C. RECOM SID S.A, ultimul obiectiv “greu” « Ghiocel07 | 25 martie 2014 | Răspunde

  2. […] Fabrica de ciment Carpatcement din Chişcădaga, […]

    Pingback de În loc de final « Ghiocel07 | 28 martie 2014 | Răspunde

  3. […] înţeles până în profunzimile sale intime, cum ar veni. Dar vă recomand să citiţi ce a scris Ghiocel şi Ionel, pe partea de sinteză a vizitei, precum şi ce a scris Tomata pentru un istoric al […]

    Pingback de Vizită de lucru la Carpatcement din Chişcădaga - Chinezu | 31 martie 2014 | Răspunde

  4. […] Chişcădaga | Cristian Florea: 9 lucruri despre vizita la Carpatcement | Steluţa Ghiocela Şerb: Carpatcement Holding Chişcădaga | Andreea Ursu-Lişteveanu: PRO HD: Carpatcement şi RECOM SID | Daniel Mitre: Carpatcement […]

    Pingback de PRO HD – Fabricat în Hunedoara, ziua 2: Carpatcement din Chişcădaga | Denisa Bârgău ✿ | 3 aprilie 2014 | Răspunde


Lasă un comentariu