Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Mediaș, oraș medieval

Dacă am fost la Sighișoara și Sovata nu puteam să nu facem un foarte mic popas la Mediaș. În drum sper Sighișoara venind dinspre Sibiu am observat câteva obiective pe care vroiam să le vedem, așa că la întoarcerea ne-am oprit aici.

Municipiul Mediaș este așezat în bazinul mijlociu al râului Târnava Mare, la o distanță de 39 km de Sighișoara, 41 km de Blaj și 55 km de Sibiu.

Prima mențiune documentară apare în 1267 ca Mediesy având o istorie bogată de-a lungul secolelor. Din anul 1900 Mediașul devine un centru important de exploatare a gazului metan. În secolul al XIX-lea, vechile centre meșteșugărești de aici s-au transformat în fabrici și s-a produs aici primul cristal și primul email românesc.

Cetatea Mediașului are 17 turnuri și bastioane, ziduri multiseculare înalte de peste 7 metri, 3 porți principale și 4 secundare de acces în vechea cetate. Eu am identificat doar trei (Turnul clopotelor, Turnul croitorilor, Turnul funarilor) și un bastion (Bastionul cuțitarilor).

Biserica evanghelică Sfânta Margareta are un turn cu ceas care indică fazele lunii. Aici a fost închis Vlad Țepeș, în anul 1476, în urma unui conflict cu regele Ungariei, Matei Corvin. Tot aici principele transilvănean Ștefan Báthory a fost ales în funcția de rege al Poloniei. Biserica înaltă de 68,5 m, cu turla ei frumoasă se vede din orice colț al orașului

Ne-am plimbat doar puțin prin Mediaș și am putut vedea câteva din clădirile simbol ale orașului, centrul fiind chiar un muzeu în aer liber, o îmbinare perfectă între vechi și nou, clădiri colorate bine restaurate.

Pentru că am avut parte și de o vreme excelentă chiar dacă primăvara nu și-a făcut pe deplin prezența, ne-am bucurat că am făcut acest mic popas într-un oraș simbol al României, oraș pe care nu-l mai văzusem până acum. A fost un sfârșit de săptămână plăcut cu un bagaj mare de informații și plimbări la pas.

11 aprilie 2022 - Posted by | Turism | , , ,

2 comentarii »

  1. Am fost la sfârșitul verii trecute la Mediaș, mi a plăcut tare mult!

    Comentariu de Gigi Țepuș | 11 aprilie 2022 | Răspunde

  2. Un adevărat burg medieval cu imagini reprezentative. Felicitări pentru documentar și poze minunate.

    Comentariu de uzonovici matilda | 11 aprilie 2022 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: