Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Grădina Botanică Vasile Fati din Jibou

Grădina Botanică „Vasile Fati” este în Jibou, județul Sălaj și este înființată în anul 1968 din inițiativa profesorului Vasile Fati. Ea ocupă spațiul parcului de agrement al castelului medieval care a fost reședința familiei Wesselényi. Amplasată la altitudinea de 272 m, cu relief denivelat, grădina botanică se întinde pe o suprafață de 24 ha.

Istoria Grădinii Botanice din Jibou începe în 1959, cu nouă ani înainte de înființarea sa, când la Catedra de Biologie a Liceului din Jibou a venit profesorul Vasile Fati. În perioada respectivă liceul funcționa cu cantină și internat și își avea sediul în castelul medieval.

Grădina botanică dispune de un bogat fond dendrologic de plante exotice. Plantația de bază a parcului datează din anul 1781. Grădina este structurată pe sectoare bine definite, voi încerca să ilustrez câteva dintre ele.

Sectorul Ornamental este amplasat la intrarea în Grădina Botanică. Se întinde pe o suprafață de 1 ha și este cuprins între intrarea principală, castelul Wesselényi. și complexul de sere botanice.

Serele Botanice.Complexul de sere este compus din compartimente în care sunt expuse plante tropicale și subtropicale repartizate în aceste spații grupate după zonele de origine: Cupola mică numită și “ACVARIU”, Cupola mare numită “PALMARUL”, O altă seră găzduiește colecția de orhidee, alta plantele mediteraneene, Sera plantelor australiene, Sera de ferigi, Serele de cactuși.

Grădina japoneză este simbioza naturii cu arta. Elementele esențiale ale unei grădini japoneze sunt apa, plantele, pietrele, cascadele, pomii și podețele. Vegetația ocupă un rol secundar și era supusă ideii de simbol al relațiilor interumane.

Sectorul sistematic se întinde pe o suprafață de 3,5 ha, incluzând și lacul de acumulare a apei. Sectorul sistematic are în vedere ordonarea succesivă a familiilor de plante ce pot crește în condițiile climatice din țara noastră.

Centrul educațional

Ansamblul castelului Wesselenyi, operă a arhitectului Franz Wrabetzeste, după ce a avut diferite destinații acum este în curs de renovare. Ansamblul este format din castel, parc, manej, seră, grajd, șură, criptă

Grădina botanică are și alte sectoare, multe alte plante, locuri minunate, amenajarea este de excepție, te simți în altă lume în cele câteva ore pe care le petreci aici.

Sincer îmi pare rău că nu am avut ocazia să mai stăm o zi pentru a vizita această superbă grădină în amănunt. Câteva ore sunt insuficiente dar mă bucur că am avut ocazia să fim aici într-o frumoasă zi de primăvară.

Sursă de informare
26 mai 2022 - Posted by | Turism | , , ,

Un comentariu »

  1. […] Grădina Botanică Jibou, plimbarea prin Zalău și foarte puțin Baia Mare, după o oprire informală la Cavnic și […]

    Pingback de Mănăstirea Bârsana « Ghiocel07 | 31 mai 2022 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: